Σταθερά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους βρίσκεται το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, καθώς οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την εξασφάλιση μιας σταθερής κυβέρνησης 4ετίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ανέρχεται στο 3,57%, δηλαδή σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από τον Αύγουστο του 2022. Από την πλευρά τους, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση από τη γερμανική απόδοση, καθορίζονται μόλις στις 120 μονάδες βάσης.

Η πορεία του 10ετούς ομολόγου το τελευταίο 6μηνο

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, η οποία απολαμβάνει τα οφέλη της «επενδυτικής βαθμίδας» με βάση και τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, κινείται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται στο 4% (spreads 180 μονάδες βάσης).

Ο ούριος άνεμος στα ελληνικά ομόλογα σχετίζεται άμεσα με την αποκλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση τη Δευτέρα, μην παρεκκλίνοντας από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτή η παραδοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καλύψει το φετινό πρόγραμμα δανειοδότησης (7 δισ. ευρώ), εύλογα αποτυπώνεται και στο κόστος δανεισμού, το οποίο βαίνει μειούμενο παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ώθηση παρέχεται κι από τις ισχυρές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την Κομισιόν, στο εαρινό της report, να αναθεωρεί στο 2,4% την εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη. Ένα επίπεδο αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Όλα αυτά, φυσικά, σχετίζονται άμεσα (και) με την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα επαναφέρει τα ελληνικά assets στο επίκεντρο της προσοχής πολλών ξένων funds.

Αυτήν την στιγμή, τρεις -από τους συνολικά τέσσερις εγκεκριμένους οίκους- δίνουν στην Ελλάδα αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται μόλις ένα «βήμα» πριν την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για τους Fitch, Standard & Poor’s και DBRS.

Εάν ένας από τους τρεις μάς αναβαθμίσει μέσα στο φθινόπωρο, τότε αυτό θα αρκεί, προκειμένου η χώρα να κατακτήσει τον στόχο της επιστροφής στο πολυπόθητο investment grade. Κι αυτό, αναμφίβολα, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία.

«Το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής» έγραφε την Παρασκευή το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο – ανάλυση για τις ελληνικές εκλογές. «Οι αγορές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία».

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Από τα capital controls του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στο ολικό comeback το 2023

Προβλήματα σε αρκετά εκλογικά τμήματα – «Άφαντα» τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Ανταρσία στη Ρωσία: «Ασταθές το Κρεμλίνο, ταπεινωμένος ο Πούτιν» – Τι αναφέρει αμερικανική έκθεση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ