«Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία των μετοχικών αξιών, δεδομένου του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου και ενός νέου κύκλου υποβάθμισης των κερδών ανά μετοχή (EPS) το δεύτερο εξάμηνο, καθώς τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται και οι αποτιμήσεις επίσης «δείχνουν» προς χαμηλότερα επίπεδα», προειδοποιούν σε report για τη στρατηγική το επόμενο διάστημα στις χρηματιστηριακές αγορές οι αναλυτές της Morgan Stanley.

H επενδυτική τράπεζα διατηρεί την υπερεπενδεδυμένη θέση της  στις αμυντικές μετοχές, την ενέργεια, τον δείκτη του FTSE100, σε value stocks και τις μετοχές με μερισματικές αποδόσεις.  Η απόδοση κινδύνου του MSCI Europe παραμένει μη ελκυστική αφού οι δύσκολες θεμελιώδεις προοπτικές είναιπιθανό να οδηγήσουν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες, αναφέρεται στο report.

Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

«Το βασικό μας πλαίσιο υποδηλώνει μηδενική (0%) άνοδο των τιμών του MSCI Europe για το επόμενο 12μηνο», αναφέρει η MS. Αμ και πιστεύει ότι οι αγορές είναι πιθανό να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, στο βασικό της σενάριο εκτιμά ότι η υποχώρηση αυτή θα είναι σχετικά πρόσκαιρη και θα καταγραφεί rebound. Η MS δεν προβλέπει ευρωπαϊκή ύφεση στο βασικό της σενάριο ενώ εκτιμά μια πιθανότητα 50/50 αυτή τη στιγμή για  αύξηση των EPS κατά 5% φέτος, η οποία πέφτει στο 2% το επόμενο έτος.

Ωστόσο, θεωρεί πως το αρνητικό σενάριο είναι πιο πιθανό από το θετικό σενάριο αυτή τη στιγμή, σημειώνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Οι προβλέψεις της στο bear case για πτώση των ευρωπαϊκών κερδών ανά μετοχή κατά 5% φέτος και περαιτέρω πτώση κατά 10%το 2023 είναι συνεπείς με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το ΑΕΠ. Ο περιορισμός των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς θα δρομολογούσε πολύ μεγαλύτερη οικονομική ύφεση. «Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να δούμε τους δείκτες P/E των ευρωπαϊκών μετοχών να υποχωρούν αρχικά κατά 15%-20%».

Στο bull case σενάριο, οι κύριοι θετικοί καταλύτες για τις αγορές θα ήταν μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή μια αλλαγή στην πολιτική μηδενικού ανταγωνισμού της Κίνας, κάτι το οποίο δεν αναμένεται τους επόμενους μήνες. Το ανοδικό αφήγημα εκτιμά ότι οι σημερινοί μακροοικονομικοί φόβοι είναι υπερβολικοί και ότι κάποια «μέση λύση» επιτυγχάνεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, όπου οι οικονομίες επιβραδύνουν αλλά όχι με σημαντικό ρυθμό και ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται σταθερά, γεγονός που επιτρέπει στους κεντρικούς τραπεζίτες να σφίξουν τη νομισματική πολιτική λιγότερο από το αναμενόμενο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης MSCI Europe έχει στόχο στο βασικό σενάριο τις  1.760 μονάδες, στο θετικό σενάριο τις 2.000 μονάδες και ανοδικό περιθώριο 13% και τέλος στο αρνητικό σενάριο  1.340 μονάδες και πτωτικό περιθώριο 24,3%.

Ο βασικός στόχος τιμής για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 για το δείκτης S&P 500 είναι οι 3.900 μονάδες, με την αγορά να θέτει έναν πολλαπλασιαστή P/E 16,5 φορές για τα μελλοντικά (Ιούνιος 2024) κέρδη ανά μετοχήτων 236δολαρίων. Στο μέτωπο των κερδών, η επενδυτική τράπεζα κατεβάζει τις εκτιμήσεις από τις πιέσεις κόστους που συνεχίζουν να αυξάνονται, της αύξησης των εσόδων που επιβραδύνεται.

Η τιμή στόχος τιμής στο bull case για το 2ο τρίμηνο του 2023 είναι οι 4.450 μονάδες. Στην περίπτωση των 4.450, η αγορά θέτει έναν πολλαπλασιαστή P/E 17,9 φορές για τα μελλοντικά (Ιούνιος 2024) κέρδη ανά μετοχή.των 249 δολαρίων. Σε αυτό το σενάριο η “hawkish” πορεία της Fed δεν αποτελεί κίνδυνογια το σκηνικό ανάπτυξης των ΗΠΑ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει καθώς ο πληθωρισμός εξασθενεί.

Στον αντίποδα στο κακό σενάριο (bear case) η τιμή στόχος πέφτει στις 3.350 μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, με την αγορά να θέτει έναν πολλαπλασιαστή P/E 15,9 φορές τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή των 212 δολαρίων. Αυτό το σενάριο προϋποθέτει ύφεση.

Έχουμε επιβράδυνση της αύξησης των κερδών το2022 και στη συνέχεια εντελώς αρνητική μεταβολή το 2023 (-10%). Στο σενάριο αυτό, η συρρίκνωση των περιθωρίων είναι πιο σοβαρή το 2022 και το 2023, ο πληθωρισμός παραμένει σταθερότερος και η FED παραμένει σε τροχιά «γερακιού» παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και τη σύσφιγξη των χρηµατοπιστωτικών συνθηκών.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις μισό δισ. ευρώ σε 5 εκατ. μικρομεσαία νοικοκυριά

«Μύλος» με τα υπερκέρδη, πάνω από 400 εκατ. ευρώ η χασούρα της ΔΕΗ από τα σταθερά τιμολόγια

«Πάρτι» πωλητών στην αγορά crypto – Κάτω από τα $27.000 το Bitcoin