Το ερώτημα των επενδυτών και των διαχειριστών είναι αν έχει έρθει η ώρα να προσθέσουν ξανά κυκλικές μετοχές στα χαρτοφυλάκια τους στην Ευρώπη, επισημαίνει η Morgan Stanley στη στρατηγική για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

«Υπό το φως της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, εξακολουθούμε να είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι κίνδυνοι για τους ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες, και ιδίως για τους κυκλικούς τομείς, παραμένουν στραμμένοι για χαμηλότερα επίπεδα. Έχουμε διαπιστώσει ότι η σχετική απόδοση των κυκλικών έναντι των αμυντικών τομέων παρακολουθεί στενά την πορεία των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και υπευθύνων παραγγελιών (δείκτες PMIs), τους οποίους δεν βλέπουμε να φτάνουν στο κατώτατο σημείο τους σημείο έως ότου στο τέλος του τρέχοντος έτους, το νωρίτερο», εξηγεί ο Γκράχαμ Σέκερ, Equity Strategist της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, ο οίκος υποβάθμισε τα αυτοκίνητα, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τις κατασκευές και τα υλικά σε μειωμένες θέσεις (underweight). Ο κλάδος των ακινήτων είχε τις χειρότερες επιδόσεις κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, υπολειπόμενος της αγοράς κατά 11% αυτό το διάστημα, με τις αποτιμήσεις να βρίσκονται πλέον κοντά σε χαμηλό δεκαετίας. Στα θετικά, τα οικιακά προϊόντα παραμένουν μεταξύ των πιο ανθεκτικών τομέων και η τράπεζα συνεχίζει να βλέπει αναβαθμίσεις στα κέρδη.

Ο τομέας των ακινήτων ήταν ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις τους τελευταίους 3 μήνες και αν και φαίνεται φθηνός και υπερ-πουλημένος, οι υποκείμενες τάσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) φαίνονται αδύναμες σε σχετική βάση, γεγονός που εξηγεί μέρος της πρόσφατης υποχώρησης.

Ο εξοπλισμός υγειονομικής περίθαλψης έχει υποχωρήσει κατά 8% σε σχετικούς όρους το τελευταίο τρίμηνο και είναι μεταξύ των πιο υπερπουλημένων τομέων στην Ευρώπη. Οι αποτιμήσεις έχουν επίσης μειωθεί για τον τομέα και τώρα διαπραγματεύεται με 33% premium έναντι της αγοράς σε σχέση με μια μακροπρόθεσμη διάμεση τιμή 43% σε ένα μείγμα δεικτών κερδοφορίας και εσωτερικής αξίας (P/E και P/BV). Παρά αυτή την υποτίμηση, τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αδύναμα με τις αναθεωρήσεις των κερδών σε βαθιά αρνητικό έδαφος, τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση (η χειρότερη στην αγορά).

Τα οικιακά προϊόντα παραμένουν ο πιο υπεραγορασμένος τομέας στην Ευρώπη με σημαντική σε σχέση με την ευρύτερη αγορά. Ο τομέας υπεραπέδωσε της αγοράς κατά 7,6% κατά το τελευταίο τρίμηνο, παρουσιάζοντας την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη κατά την περίοδο αυτή. Η επίδοση αυτή έχει υποστηριχθεί από την ισχυρή δυναμική των κερδών, καθώς ο κλάδος εμφανίζει  επί του παρόντος τις δεύτερες πιο ισχυρές αναθεωρήσεις κερδών στην αγορά. Παρά την ισχυρή πορεία από πλευράς τακτικής, οι αποτιμήσεις δεν φαίνονται πολύ προβληματικές στα τρέχοντα επίπεδα- το premium 41% έναντι της αγορά σε όρους P/E, D/Y και P/BV βρίσκεται ακριβώς κάτω από το 44% της μακροπρόθεσμης απόδοσης του κλάδου.

Η ενέργεια συνεχίζει να παρουσιάζει τις καλύτερες αναθεωρήσεις κερδών στην Ευρώπη, αλλά ελαφρώς υποαποδίδει έναντι της αγοράς, κατά το τελευταίο τρίμηνο. Οι σχετικές τάσεις απόδοσης φαίνονται επομένως υποτονικές σε σχέση με την υποκείμενη δυναμική των EPS, η οποία πιθανότατα αντανακλά τις αυξημένες ανησυχίες για την ύφεση. Ο τομέας παραμένει σε ιστορικά χαμηλό σχετικό P/E σε σχέση με την αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ένα ράλι στο δολάριο μπορεί να πλήξει τα χρηματιστήρια

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή της – Πόσα «αποφέρει» η ρευστοποίησή της (πίνακας)

Πάνος Δάβαρης: Στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο – Νέος πλειστηριασμός για εκτάσεις στη Μάνδρα (pics)