«Η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας και στις προσδοκίες της κοινής γνώμης και προχώρησε σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο πολιτικής σε θετικό έδαφος», εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley αλλά και της Goldman Sachs σε reports τους.

H Goldman Sachs αναμένει τώρα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αυξήσει άλλες 75 μ.β. κατά την συνεδρίαση του Οκτωβρίου (έναντι 50 μ.β. προηγουμένως), ακολουθούμενη από 50 μ.β. τον Δεκέμβριο (έναντι 25 μ.β. πριν) και 25 μ.β. το Φεβρουάριο. Αυξάνουμε έτσι το προβλεπόμενο τελικό επιτόκιο στο 2,25%. (έναντι 1,75% προηγουμένως), με την πολιτική να κινείται σαφέστερα σε περιοριστικό έδαφος.

Η Morgan Stanley από την πλευρά της εκτιμά ότι μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων αναθεώρησαν περαιτέρω ανοδικά τον πληθωρισμό , ενώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη για το ΑΕΠ. «Διατηρούμε την εκτίμηση μας για αύξηση κατά 50 μ.β. τον Οκτώβριο, ακολουθούμενη από 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο σε αυτό το στάδιο, αλλά σημειώνουμε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος μεγαλύτερων ανοδικών κινήσεων, ιδίως πριν από τα Χριστούγεννα», επισημαίνει ο Jens Eisenschmidt, Chief Economist της MS.

Η Goldman Sachs θεωρεί την αύξηση των 75 μ.β. ως “σημαντικό βήμα” και σημείωσε ότι αυτό επισπεύδει τη διαδικασία εξομάλυνσης του πληθωρισμού. Η K. Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι τα επιτόκια πολιτικής παραμένουν “πολύ κάτω” από τα επίπεδα που εξασφαλίζουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% και ότι περαιτέρω αυξήσεις “κατά τις επόμενες συνεδριάσεις” θα είναι πιθανότατα κατάλληλες για την επιβράδυνση της ζήτησης και να αποφευχθεί η επίμονη ανοδική πίεση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Αγορές περιουσιακών στοιχείων

Προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει θεωρήσει ότι οποιαδήποτε προσαρμογή της πολιτικής επανεπενδύσεων των προγραμμάτων APP και PEPP ως πρόωρες και θα συνεχίσει να επανεπενδύσει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση άφθονης ρευστότητας, με τις επανεπενδύσεις του PEPP να λήγουν το νωρίτερο στο τέλος του 2024.Σε πλήρη συμφωνία με τις προβλέψεις. Η πρόεδρος Λαγκάρντ επιβεβαίωσε εκ νέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι η ΕΚΤ θεωρεί επί του παρόντος το επιτόκιο πολιτικής ως το πλέον “κατάλληλο, αποτελεσματικό και αναλογικό μέσο” και θα αξιολογήσει την πολιτική επανεπενδύσεων της των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε μεταγενέστερο στάδιο. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το TPI, ωστόσο η πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το εργαλείο, εφόσον οι συνθήκες το δικαιολογούν.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η πρόεδρος Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω, διαστρεβλώνοντας τους κινδύνους για τον πληθωρισμό προς τα πάνω. Οι προβολές των εμπειρογνωμόνων δείχνουν αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη, με την οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα μέσα στο έτος και το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά προσδοκούν συνέχιση της ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο και σταματούν να προβλέπουν τεχνική ύφεση (σ.σ. που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης).

Στρατηγική για τα επιτόκια των ομολόγων και το ευρώ

Η Morgan Stanley, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, παραμένει αρνητική, κάνοντας λόγο για κορύφωση του γερμανικού δεκαετούς σε απόδοση στο 2,25% περίπου έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ το έτος θα κλείσει στην περιοχή του 2%.

Παράλληλα, προτείνει τη διατήρηση των short θέσεων στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με στόχο το 0,97 (stop στο 1,05). καθώς η ομαλοποίηση της ΕΚΤ ενδέχεται να μην επαρκεί για να στηρίξει το νόμισμα εάν πραγματοποιηθεί σε ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον. Οι ιταλικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πληθωρισμός στην στις 30 Σεπτεμβρίου και η προοπτική για στήριξη των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας παραμένουν οι βασικοί καταλύτες, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Διαβάστε ακόμη

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η κρίση πάγωσε τις δουλειές της Cenergy και του Φουρλή, ο γιατρός, οι μπίζνες και τα ποτά 

NOVA: «Τώρα ξεκινά ο ανταγωνισμός στα telecoms» -Τι σηματοδοτούν οι επενδύσεις για ανάπτυξη δικτύου 10 Gigabit

Οικογένεια Πατρώνη: Τέσσερα νέα σφυριά για τα οικόπεδα – «φιλέτα» στη Μύκονο (pics)