Αγορές

Νέα προσπάθεια ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Χρήστος Λαΐνας


Οι επενδυτές προχωρούν επιφυλακτικά σε περιορισμένες κινήσεις – Περιορισμένες συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων

Με θετικό πρόσημο η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,22% και να βρίσκεται στις 912,29 μονάδες.

Οι επενδυτές ακολουθούν τις διεθνείς αγορές και αξιολογούν δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), εν μέσω αναμονής μάκρο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο ομιλίας του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της από τα ιστορικά τους χαμηλά, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού.

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με τη χτεσινή συνεδρίαση να έχει τον χαμηλότερο τζίρο στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, οι επενδυτές προχωρούν επιφυλακτικά σε περιορισμένες κινήσεις με την Εγχώρια Αγορά να αρνείται να διορθώσει σημαντικά, όμως από την άλλη δεν δείχνει να έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις, προκειμένου να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Το χαμηλό ενδιαφέρον στην spot Αγορά και η συνεχιζόμενη μείωση της μεταβλητότητας, έχουν περιορίσει, σε απειλητικό βαθμό, τις συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, με τους ελάχιστους εμπλεκόμενους να διατηρούν το ευδιάκριτο discount στο συμβόλαιο του δείκτη, περιμένοντες τις αποκοπές μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Τεχνικά και Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση που αυτός επιμείνει πλαγιοανοδικά, οι πρώτες αντιστάσεις στις 913 και 950 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 902 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 895, 880 και 852 (ημερήσιο “stop long”) – 850 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι πλησιέστερες στηρίξεις στις 2185 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2138 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επαναφορά με κλείσιμο υψηλότερα των 2230 – 2240 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2216 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,25%, στις 2.206,35 μονάδες, η Εθνική με 1,7%, η Jumbo με 1,27%, η ΕΥΔΑΠ με 1,195 και η Alpha Bank με 1,06% σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά ο Τιτάνας, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Μυτιληναίος, με 1,74% και ακολουθούν ήπια πτωτικά η ΔΕΗ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Motor Oil, Eurobank και ΟΛΠ.

Διαβάστε ακόμα:

Motor Oil: Εγκαθιστά σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στο διυλιστήριο

Οι σιταποθήκες που θα γίνουν στούντιο του Χόλιγουντ – Η ιστορία των αποθηκών Κορδογιάννη (pics)

Σταϊκούρας: Θα αυξήσουμε κατά 500-600 εκατ. ευρώ τις δαπάνες υγείας ως το 2025