Οι τεράστιες απώλειες στο πετρέλαιο, αλλά και το sell off στις μετοχές συμπαρέσυραν και τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η αγοραία κεφαλαιοποίηση ή η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων υποχώρησε κατά 26,43 δισ. δολάρια σε σχέση με μια μέρα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Coinmarketcap.com. Και το sell off επιδεινωνόταν όσο περνούσε η ώρα.

Το Bitcoin που θεωρείται ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων σε ό,τι αφορά την αξία, υποχώρησε πάνω από 10% μέσα σε 24 ώρες.

Το βίαιο sell-off στην αγορά κρυπτονομισμάτων ακολούθησε τη βουτιά κατά 30% στα futures του μπρεντ που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016 και συγκεκριμένα στα 31,02 δολ/βαρέλι. Αιτία η μείωση των τιμών πώλησης του πετρελαίου  από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Αυτό πυροδότησε φόβους ότι ξεκινά ένα πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, οι αγορές μετοχών σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν βίαια ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν μεγάλες απώλειες κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Τα άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα όπως το ethereum και το XRP σημείωσαν διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Πάντως, παρά τις σημερινές απώλειες, το bitcoin συνεχίζει να έχει άνοδο 9% από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα.

Οι μεγάλες κινήσεις στις τιμές των κρυπτονομισμάτων δεν είναι κάτι ασύνηθες καθώς είναι γνωστά για τη μεγάλη τους μεταβλητότητα.

Πάντως, οι παίκτες της αγοράς αναφέρουν ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία αγοράς.

«Για εκείνους που έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, το bitcoin είναι σίγουρα μια ευκαιρία αγοράς όταν υπάρχουν τέτοιες απώλειες», αναφέρει στο CNBC ο Jehan Chu, συνιδρυτής της Kenetic Capital που επενδύει σε startups της τεχνολογίας blockchain.

«Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερη μεταβλητότητα λόγω της κατάστασης των μάκρο και των χρηματοοικονομικών σοκ, αλλά τελικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι επενδύσεις στο ψηφιακό μέλλον και κυρίως στο Bitcoin θα αποδειχθεί μια στρατηγική νίκης».