(Τελευταία ενημέρωση – 14:16)

Την αδυναμία του Χρηματιστηρίου να βγάλει αντίδραση, έπειτα από το -2% της Τρίτης, φανερώνουν οι κινήσεις των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση, αποδεικνύοντας ότι η εγχώρια αγορά έχει ξεμείνει από θετικούς καταλύτες. Μετά το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, πλέον αμφισβητείται και εκείνο των 1.390 μονάδων, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία για δεύτερη συναπτή μέρα.

Σημάδια έντονης κόπωσης έχουν γίνει αντιληπτά στη Λεωφόρο Αθηνών, με το πολιτικό παρασκήνιο να προκαλεί αναταράξεις. Εξάλλου το +10% του α’ τριμήνου έχει αυξήσει τη διάθεση για profit taking στους επενδυτές. Οι ρευστοποιήσεις έχουν ως επίκεντρο κυρίως μετοχές, που μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν και στις οποίες υπάρχει χώρος για μερικό «ξεπούλημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί για δεύτερη διαδοχική μέρα, με τις 1.390 μονάδες να τίθενται εν αμφιβόλω για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 1,04% στις 1.379,12 μονάδες.

Τα επόμενα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1.375-1.385 μονάδες, που έχουν να εμφανιστούν ξανά από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Ορισμένες μετοχές βγάζουν αντίδραση μετά την χθεσινή διόρθωση, αλλά η συνολική εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική. Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες είναι αυτές που δίνουν τον καθοδικό «παλμό», όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση μετά το χθεσινό -3%.

Το κλίμα παραμένει αρνητικό στις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να προέρχεται από διήμερη πτώση, ενώ και το σημερινό άνοιγμα αναμένεται ήπια καθοδικό. Στο «κόκκινο» και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης αναφορικά με τα ηλεκτρικά οχήματα. Επιφυλακτικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Στο ταμπλό

Νέα διόρθωση, την έκτη διαδοχική, καταγράφουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται πτωτικά κατά 0,54% στις 1.163,65 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει -1,57% στα 7,008 ευρώ και ακολουθούν με μικρότερες απώλειες η Eurobank (-0,31% στο 1,7595 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,21% στα 3,76 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,54% στο 1,5885 ευρώ.

Στους άλλους δύο βασικούς δείκτες του Χ.Α., ο FTSE 25 κινείται πτωτικά κατά 0,21% στις 3.346,50 μονάδες και ο Mid Cap κινείται χαμηλότερα κατά 0,77% στις 2.300,77 μονάδες.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1% η ΕΥΔΑΠ, η Aegean, η Titan και η Motor Oil, με την Σαράντης να είναι η μοναδική που ανακάμπτει πάνω από 1%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, νέες ισχυρές απώλειες καταγράφουν η Intrakat, η ΑΒΑΞ, η Fourlis, ο ΟΛΠ και η Κρι Κρι.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 32,643 εκατ. ευρώ, με την Εθνική και την Τρ. Πειραιώς να κάνουν τζίρο άνω των 4 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 95,78 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμπλό 53 μετοχές ενισχύονται, 47 υποχωρούν και 13 παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Η εικόνα της χθεσινής «βουτιάς»

Άσχημα ξεκίνησε ο Απρίλιος και το β’ τρίμηνο του 2024 για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε χαμηλό τριών εβδομάδων, κάτω από τις 1.400 μονάδες. Πρόκειται για το δεύτερο πισωγύρισμα εντός της τρέχουσας χρονιάς κάτω από το εν λόγω ψυχολογικό όριο. Μάλιστα, μέσα σε μία συνεδρίαση το +9,99% του α’ τριμήνου μετατράπηκε σε +7,79%, με τη διαφορά από την έναρξη του έτους να μειώνεται στις 100 μονάδες (κλείσιμο 2023 στις 1.293,14 μονάδες).

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται οι τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν για πέμπτη διαδοχική μέρα, με τις σωρευτικές απώλειες να ανέρχονται σε -4,82%. Οριακά διψήφια (+10,21%) παραμένει η απόδοση μέσα στο 2024. Επιπλέον, οι 1.200 μονάδες απομακρύνονται επικίνδυνα. Σε χαμηλό διμήνου ο τραπεζικός δείκτης, με τα αμέσως χαμηλότερα επίπεδα να εντοπίζονται στις 30 Ιανουαρίου (1.151,86 μονάδες).

Μεγάλος χαμένος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο Mid Cap, καθώς ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε 75 μονάδες από την αξία του, ήτοι -3,13%. Πρόκειται για την ισχυρότερη ημερήσια πτώση από τις 9 Οκτωβρίου 2023, όταν είχε «βυθιστεί» κατά 3,57%. Το κλείσιμο στις 2.318,68 μονάδες είναι το χαμηλότερο από τις 31 Ιανουαρίου. Αρνητικό ρεκόρ δύο μηνών και για τον FTSE 25.

Κατά 3,07% υποχώρησε χθες η Alpha Bank, σημειώνοντας αισίως την πέμπτη διαδοχική της πτώση, έχοντας χάσει σωρευτικά 10,13%. Στο επίμαχο διάστημα, η τιμή της μετοχής έχει «πέσει» από το 1,758 ευρώ στο 1,58 ευρώ, με την χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται στα 3,837 δισ. ευρώ. Πισωγύρισμα κάτω από τα 3,8 ευρώ έκανε η Τρ. Πειραιώς, έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από τα 4 ευρώ του πρόσφατου placement.

Πάνω από 1 ευρώ έχασε χθες η Coca Cola, διορθώνοντας από το υψηλό διετίας που είχε βρεθεί στο φινάλε του Μαρτίου. Στα 10,59 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, έχοντας ξεπεράσει προηγουμένως το «φράγμα» των 11 δισ. ευρώ. Το ορόσημο των 35 ευρώ έχασε η Mytilineos, υποχωρώντας σε χαμηλό τεσσάρων και πλέον μηνών. Ο τίτλος έχει σημειώσει απώλειες 5,78% τις τελευταίες πέντε μέρες.

Με ημερήσια πτώση της τάξης του 4,17% η Viohalco απώλεσε σχεδόν όλα τα κεκτημένα της φετινής χρονιάς, κλείνοντας στα 5,28 ευρώ και με το 2023 να έχει ολοκληρωθεί στα 5,26 ευρώ. Κάτω από το 1,9 ευρώ, για πρώτη φορά εντός του 2024, βρέθηκε η θυγατρική του ομίλου, ElvalHalcor, καταγράφοντας τετραήμερη πτώση 7,35%. Στα 12 ευρώ και σε επίπεδα, που είχε να «δει» από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, βρέθηκε η Aegean.

Οι μοναδικές μετοχές του Large Cap, που διασώθηκαν με κέρδη την Τρίτη, ήταν ο ΟΤΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Jumbo. Ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,52% το τελευταίο τριήμερο, απέχοντας ελάχιστα από τα 14 ευρώ, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πλησιάζει το ρεκόρ 8μήνου των 18,25 ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν το mega deal πώλησης με αραβικό fund. Η Jumbo «τρέχει» τετραήμερο ράλι με σωρευτική άνοδο 2,69%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο ΟΛΠ ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής, χάνοντας πάνω από 7% και περισσότερο από 2 ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο (28,8 ευρώ), που ήταν το καλύτερο σε «βάθος» 16 ετών. Από τα 5,5 ευρώ στα 5,19 ευρώ οπισθοχώρησε η Intrakat, μέσα σε πέντε μέρες, με συνολικές απώλειες της τάξης του 5,64%.

Αρνητικό ρεκόρ δύο και πλέον μηνών έκανε η Intracom Holdings, επιστρέφοντας στα 3,5 ευρώ για πρώτη φορά από τις 22 Ιανουαρίου. Παράλληλα, έχει χάσει 7,89% το τελευταίο 5ήμερο. Στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Νοεμβρίου 2023 βρέθηκαν η ΕΧΑΕ και η Alumil, αλλά από τις αρχές του ίδιου μήνα η Πλαστικά Θράκης.

Τα βλέμματα σε αποτελέσματα, μερίσματα και FTSE Russell

Η απουσία ενός νέου θετικού καταλύτη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διόρθωση της Τρίτης, δίνοντας χώρο στους πωλητές να ενισχύσουν τις κινήσεις τους στο ταμπλό και να ανασυνταχθούν εν όψει του νέου τριμήνου. Εξελίξεις αναμένουν οι επενδυτές στον επιχειρηματικό χώρο, με κυοφορούμενα deals, καθώς και στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων (Motor Oil και Quest Holdings έχουν σήμερα σειρά).

Αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με το ζήτημα των μερισμάτων που θα διανείμουν οι τράπεζες, αφού πρώτα ανάψει το «πράσινο φως» ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης κεφαλαιακής επάρκειας και κατέθεσαν την σχετική έκθεση στον SSM, καθώς στις 31 Μαρτίου έληγε η προθεσμία. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τον ερχόμενο Μάιο, με τη διανομή να θεωρείται δεδομένη, αλλά το επιτρεπόμενο ποσοστό επί των κερδών παραμένει ερωτηματικό.

Κρίσιμος για το Χ.Α. είναι ο νέος μήνας, καθώς η αναθεώρηση των δεικτών FTSE Russell θα πραγματοποιηθεί με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι την κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Σχεδόν σίγουρη είναι η ένταξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στον FTSE 25, καθώς καταλαμβάνει την 13η θέση στον πίνακα των αποτιμήσεων, με συνολική αξία 2,55 δισ. ευρώ. Την αναβάθμισή τους στον 25άρη διεκδικούν επίσης η Intrakat, η Intralot και ο ΟΛΠ.

Στο πεδίο των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, σειρά έχουν σήμερα (3/4) η Motor Oil και η Quest Holdings, με τους επενδυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολουθεί την Παρασκευή (5/4) η ΕΥΑΘ και την επόμενη εβδομάδα σειρά έχουν οι ΔΕΗ, Fourlis (Τρίτη 9/4), ΑΔΜΗΕ (Πέμπτη 11/4), Alumil και Entersoft (Παρασκευή 12/4).

Διαβάστε ακόμη

POS: Ηχούν «καμπάνες» €10.000-20.000 για πάνω από 10.000 επιχειρήσεις

Αττική Οδός: Με το βλέμμα στον Οκτώβριο του 2024 που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης

Στο «σφυρί» ακίνητα άνω του €1 δισ. μέχρι το φθινόπωρο – Η χαρτογράφηση των πλειστηριασμών (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ