Αυτό που όλοι φοβόντουσαν, επιβεβαίωσε ο διάσημος αναλυτής και επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.  

«Ο πληθωρισμός εξαλείφει τα πάντα. Όταν κοιτάζουμε προς το μέλλον, αυτά τα πράγματα ενδεχομένως να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν μια ήπια ή μεγάλη ύφεση» δήλωσε, ενδεικτικά, μιλώντας στο CNBC.  

Εξήγησε δε, ότι οι καταναλωτές, αυτήν τη στιγμή, έχουν 1,5 δισ. δολάρια σε μορφή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά ξοδεύουν 10% περισσότερο σε σχέση με το 2021. «Αυτά τα χρήματα θα τελειώσουν στα μέσα του επόμενου έτους» προειδοποίησε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έμπειρος αναλυτής έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην οικονομία. Τον Ιούνιο είχε γνωστοποιήσει ότι η JP Morgan προετοιμάζεται για έναν οικονομικό τυφώνα, εξαιτίας της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και του ουκρανικού πολέμου.  

Το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, κυμαίνεται σήμερα στο 3,75% – 4%, έχοντας ως στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού (7,7% τον Οκτώβριο). Όμως, τα ανεβασμένα επιτόκια, παρότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, «πνίγουν» την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.  

«Το επιτόκιο της Fed πορεύεται προς το 5% κι αυτό ενδεχομένως να μην καταστεί επαρκές για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» εκτίμησε ο Ντίμον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη υψηλότερων επιτοκίων. 

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο. Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μια αύξηση των 75 μονάδων βάσης.  

Διαβάστε επίσης

Οκτώ δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτοδυναμία, οι τραπεζίτες πιέζονται, το δράμα της Frigoglass και οι ελληνικές… φούντες στο Λονδίνο 

Αγορά Μοδιάνο: Στόχος 4 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο στο νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης από το Faisgroup (pics)

Νέο χτύπημα για Κ. Μπουτάρη και… ηχηρά σφυριά για βόρεια προάστια