search icon

Αγορές

Ο φόβος για ύφεση «ρίχνει» το πετρέλαιο – Οι εκτιμήσεις για την τιμή του μαύρου χρυσού

Οι Morgan Stanley και UBS Group αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την τιμή του «μαύρου» χρυσού, την οποία «κατεβάζουν» κατά έως 15 δολάρια ανά βαρέλι

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, όπως και η ανικανότητα της Κίνας να βάλει ένα οριστικό τέλος στον «εφιάλτη» της πανδημίας και των lockdowns, έχουν βαρύ αντίκτυπο στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, με τους αναλυτές να σπεύδουν να περικόψουν τις προβλέψεις για το υπόλοιπο του 2022. 

Συγκεκριμένα, οι Morgan Stanley και UBS Group αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την τιμή του «μαύρου» χρυσού, την οποία «κατεβάζουν» κατά έως 15 δολάρια ανά βαρέλι. 

Άλλωστε, από τις αρχές Μαρτίου -και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- η τιμή του Brent έχει απολέσει το 1/3 της αξίας της, με τον «κατήφορο» να συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες.  

Κι αυτό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη ζήτηση, η οποία συνιστά αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των διαδοχικών lockdowns στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου διεθνώς. Την ίδια ώρα, η προσφορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τις εξαγωγές της Ρωσίας να «αντέχουν» παρά τις δυτικές κυρώσεις. 

Ας δούμε αναλυτικά τι εκτιμούν οι δύο τράπεζες: 

Morgan Stanley 

UBS Group

Όσον αφορά το τελευταίο, την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Goldman Sachs. Ειδικότερα: 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή του WTI στις ΗΠΑ βρίσκεται στο +0,89% και τα 88,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent στην Ευρώπη καθορίζεται στο +0,85% και τα 94,81 δολάρια ανά βαρέλι. 

Διαβάστε ακόμη:

Πάνος Δάβαρης: Στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο – Νέος πλειστηριασμός για εκτάσεις στη Μάνδρα (pics)

Αυτοί είναι οι τοπ προορισμοί των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό (πίνακες)

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή της – Πόσα «αποφέρει» η ρευστοποίησή της (πίνακας)

Exit mobile version