Ανοδικό ξεκίνημα εβδομάδας πραγματοποιούν και πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία προέρχονται ήδη από εξαπλό σερί κερδοφόρων εβδομάδων.

Τα εταιρικά deals ήταν αυτά που στήριξαν τους δέικτες αυτή τη φορά, ωθώντας τον Stoxx σε υψηλό τριμήνου.

Ειδικότερα, η Nestle (+1,6%) και η Starbucks ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα του καφέ. Η ελβετική εταιρεία παραγωγής του Nescafe θα δώσει στην αλυσίδα με έδρα το Σιάτλ 7,15 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα να πουλάει προϊόντα καφέ Starbucks στα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και τα catering.

Επιπλέον, η CaixaBank προχωρά στην εξαγορά ποσοστού 8,4% που κατέχει η Allianz στην πορτογαλική Banco BPI. Το τίμημα της εξαγοράς θα ανέλθει στα 178 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην αεροπορική Air France-KLM (-9,8%) μετά την παραίτηση του CEO εξαιτίας της διαφωνίας με τους εργαζομένους στο μισθολογικό.

Στα ταμπλό, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,64% στις 389 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1% στις 12.948 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 5.531 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 10.140 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 24.544 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Συνάλλαγμα/Εμπορεύματα/Μάκρο

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου στο 1,1924 από 1,1963 την προηγούμενη μέρα.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο έπιασε υψηλό 2014 καθώς το αργό WTI ενισχύεται 1,2% στα 70,53 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent σημειώνει άνοδο 1,6% στα 76,08 δολ.

Ώθηση στην τιμή του πετρελαίου έδωσαν οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα και το μέλλον της Ιρανικής συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, μη αναμενόμενη μείωση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο, στη Γερμανία, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το Reuters. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατεβάζει ταχύτητα.

Τα «made in Germany» συμβόλαια υποχώρησαν κατά 0,9% μετά την αναθεωρημένη μείωση 0,2% του προηγούμενου μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 0,5%.