Η Boeing φαίνεται ότι χάνει, τελικά, ένα συμβόλαιο αξίας 5,9 δισ. δολαρίων με την σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους flyadeal. Η τελευταία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει στην παραγγελία Boeing 737 Max αεροσκαφών. Αντ΄αυτών θα προμηθευθεί έναν στόλο τζετ A320 από την Airbus.

Η flyadeal δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει τη συμφωνία της με την Boeing μετά από τα δυο δυστυχήματα των αεροσκαφών Max, δηλαδη αυτό στην Αιθιοπία τον Μάρτιο και στην Ινδονησία των περασμένο Οκτώβριο.

Τελικά, η εταιρεία θα παραλάβει 30 Airbus Α320neo, τα οποία είχε παραγγείλει η μητρική της Saudi Arabian Airlines. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο στόλος της flydeal να αποτελείται αποκλειστικά από αεροσκάφη της Airbus ως το 2021.

Εκπρόσωπος της Boeing ανέφερε ότι είναι κατανοητή η επιλογή της flydeal να μην ολοκληρώσει την παραγγελία της για 30 737 Max. Η παραγγελία αυτή, η οποία προέβλεπε και την αγορά άλλων 20 επιπλέον Boeing Max θα στερήσει την Boeing από έσοδα 5,9 δισ. δολαρίων.

Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι αεροπορικές εταιρείες Oman Air και η flydubai των Εμιράτων. Και οι δύο αυτές εταιρείες θα προτιμήσουν την Airbus, καθώς τα 737 Max παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος σε όλο τον κόσμο, έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν τις διορθώσεις και να επανεκπαιδευθούν οι χειριστές.

Η απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ flydeal και Boeing είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 1,6%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα τρίμηνο η Ουάσιγκτον επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση των επιδοτήσεων της Airbus από την Ε.Ε. , η οποία δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για την Boeing και κινήθηκε κατά των Ευρωπαίων σε μία περίοδο κατά την οποία η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο για τα 737 Max.

«Η υπόθεση εκκρεμεί στον ΠΟΕ επί 14 χρόνια. Έφτασε η ώρα για δράση» είχε  αναφέρει ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. «Τελικός μας στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία θα δώσει τέλος στις ασύμβατες με τους κανόνες του ΠΟΕ επιδοτήσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως όταν η Ε.Ε. τερματίσει τις «ζημιογόνες» επιδοτήσεις, οι ΗΠΑ θα άρουν τους πρόσθετους δασμούς, που επέβαλαν.

Η επιθετική αυτή κίνηση των ΗΠΑ συμπίπτει με το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δώσουν μία συγκεκριμένη εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ για περιορισμό ή και πλήρη κατάργηση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα. Μένει να φανεί εάν η απειλή θα πιέσει τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις ή τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να σκληρύνουν τη στάση τους.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση Τραμπ και ο Αμερικανός πρόεδρος προσωπικά, κρατούν επίσης πάντα στο τραπέζι την απειλή των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΟΟΣΑ, θα είχε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.