Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν ο Γενικός Δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας αμφότεροι να περιορίσουν, προς το τέλος της συνεδρίασης, και με… αμερικανική βοήθεια, το εύρος των απωλειών.

Οι πιέσεις, οι οποίες συνεχίζουν επί δέκα ημέρες προϊδεάζουν για άσχημες ειδήσεις, καθώς και σήμερα δημοσιεύθηκαν ορισμένες πληροφορίες για απόρριψη της μείωσης των πλεονασμάτων στο 2,5% απο το Βερολίνο.

Οι Έλληνες επενδυτές, αλλά και οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται για την ελεύθερη πτώση των τραπεζών, ένα μήνα σχεδόν μετά την έλευση στην εξουσία, μιας κυβέρνησης πιο φιλικής στην επιχειρηματικότητα. Μ άλλα λόγια δεν βλέπουν ακόμα να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό μια πρόοδος και άνοδος των τιμών με βάση τις εξαγγελίες της. Η άνοδος του Δείκτη έως 45% ήταν γρήγορη και τώρα εξαϋλώνεται.

Οι τράπεζες έχασαν σχεδόν όλα τα κέρδη από την άνοδο που πραγματοποιήθηκε πριν από τις εκλογές.

Επίσης, αρχικά φαινόταν ότι, την κάθοδο του τελευταίου διαστήματος μεθόδευαν μόνο τα short funds, ωστόσο οι πωλητές στις τράπεζες δείχνουν ότι η τάση είναι γενικευμένη.

Οι τρεις λόγοι της πτώσης

Οι πιέσεις στις τράπεζες συνδέονται ως ένα βαθμό και με το άσχημο περιβάλλον των διεθνών αγορών ωστόσο η σημερινή κατάρρευση απέδειξε ότι η ελληνική αγορά συρρικνώνεται καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν να γίνονται πραγματικότητα τα όσα εξαγγέλθηκαν πριν απο τις εκλογές.

Είναι κρίσιμο να προσθέσει κανείς κάτι βασικό για όλες τις αγορές: όταν μια αγορά χάνει πάνω απο 10% μέσα σε λίγες ημέρες χάνει σε αξιοπιστία και οι επενδυτές αποχωρούν, όταν η αγορά δεν εμφανίζει καμία αντίσταση.

Επιπλέον, η μείωση των κόκκινων δανείων θα ξεκινήσει με την έγκριση των σχεδίων απο τον SSM στα τέλη του Σεπτεμβρίου ενω λίγες ημέρες πριν θα έχουν αρθεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, η ελληνική αγορά κυριαρχείται απο τα ξένα hedge funds τα οποία αποχωρούν άτσαλα δίχως και να ενδιαφέρονται και τόσο για τις τιμές. Οι Έλληνες θεσμικοί απο την πλευρά τους δεν έχουν τις δυνάμεις να συγκρατήσουν την αγορά. Αν προσθέσουμε επίσης ότι έχουμε συντονισμένες πωλήσεις με μπιζάρισμα πωλήσεων απο τα short funds τότε είναι εύκολο να καταλάβουν όλοι γιατί η ελληνική αγορά «ξεφούσκωσε» σε ανύποπτο χρόνο, όταν οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι με τις διακοπές τους.

Whitetip Investments: Η χαμηλή ρευστότητα ευνοεί τους short

Η χαμηλή ρευστότητα κάνει πιο εύκολη την δουλειά των Short Funds υποστηρίζει στο χρηματιστηριακό του σχόλιο ο κ. Νίκος Πετράκης της Whitetip Investments, σχετικά με την τρίτη εβδομάδα πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, όπως λέει η διόρθωση της αγοράς ήρθε σε ανύποπτο χρόνο με τους πωλητές να έχουν στο στόχαστρο τις τραπεζικές μετοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεάι της τεχνικής ανάλυσης, όπως προσθέτει η κύρια στήριξη της αγοράς είναι οι 780 μονάδες με ενδιάμεσα επίπεδα τις 805 μονάδες.

Αναλυτικά, όως αναφέρει στο σχόλιο του ο κ. Νίκος Πετράκης της Whitetip Investments:

«Σχεδόν 10% χαμηλότερα από τα μετεκλογικά υψηλά των 900 μονάδων βρίσκεται πλέον το ΧΑ, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο των δύο υπερδυνάμεων αλλά και τις πρόωρες εκλογές στην γείτονα χώρα “χτυπώντας” τις αγορές του νότου. Η αναμενόμενη διόρθωση της αγοράς ήρθε σε ανύποπτο χρόνο, με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται στο “στόχαστρο” των πωλητών, ενώ παράλληλα η χαμηλή ρευστότητα κάνει ευκολότερη την δουλεία των funds που συνεχίζουν να ενισχύουν τις short θέσεις τους στους επιμέρους τίτλους.

Ξεκινώντας από τον Δείκτη τραπεζών, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δίνοντας την μάχη με την στήριξη των 625 μονάδων ενώ εισέρχεται για πρώτη φορά για φέτος σε υπερπουλημένες ζώνες μετά το εντυπωσιακό ράλι του πρώτου εξαμήνου. Απώλεια των 630 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 576 μονάδες που βρίσκεται ο ανερχόμενος ΚΜΟ 200 ημερών.

Όσον αφορά τον ΓΔ δείκτη, η κύρια στήριξη της αγοράς είναι οι 780 μονάδες, με ενδιάμεσα τα επίπεδα των 805 μονάδων να προσπαθήσουν να ανακόψουν την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το ΧΑ.

Συνεχίζουμε να βλέπουμε παραλληλισμό με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα δίνουν τον τόνο στην αγορά μας, ενώ η αυτονόμηση των τελευταίων δύο μηνών πλέον αποτελεί παρελθόν. Αν και τα επίπεδα τιμών εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τίτλους, δεν υπάρχει κάποια εμφανής ένδειξη ότι η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί».