Την «ολική επαναφορά» των «γερακιών» στην Ευρωζώνη σήμανε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η έκρηξη των τιμών σε ενεργειακά αγαθά και άλλα εμπορεύματα ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις και δίνουν επιχειρήματα στα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της ύστερα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στον κίνδυνο του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας διαφορετική ρητορική σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε έντονη συζήτηση ανάμεσα στα μέλη για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ, γεγονός που σημαίνει ότι οξύνεται η σύγκρουση μεταξύ των μελών από τις βόρειες κυρίως χώρες που επιμένουν σε σκληρή νομισματική πολιτική, τα επονομαζόμενα και «γεράκια» και εκείνων από τις νότιες χώρες που είναι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με αγορές ομολόγων («τύπωμα χρήματος») και χαμηλά επιτόκια.

Οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της ΕΚΤ δεν γίνονται γνωστές, αλλά το αποτέλεσμά τους αντανακλάται στις δηλώσεις που κάνει η πρόεδρος, οι οποίες «ζυγίζονται» έτσι ώστε να αποδίδουν τους συσχετισμούς και να περνάει το μήνυμα στις αγορές.

Η αλλαγή τόνου ήταν αρκετά έντονη, όπως υπογραμμίζουν πρόσωπα που έχουν εμπειρία στο θέμα, ενώ και οι πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι οι υπέρμαχοι της σκληρής νομισματικής πολιτικής έχουν «πάρει τα πάνω τους» και εκτός της ανόδου του πληθωρισμού επικαλούνται και το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ, η οποία υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εδραιώνεται η εκτίμηση στις περισσότερες αναλύσεις ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πολύ ισχυρότερες για την ευρωπαϊκή οικονομία σε σχέση με εκείνη των ΗΠΑ, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά και της μεγάλης εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από εισαγόμενη ενέργεια και άλλες πρώτες ύλες.

Επιπλέον, η γενική αβεβαιότητα σπρώχνει τους επενδυτές σε καταφύγια ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνεται και το δολάριο.

Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, όπως της ABN Amro Bank, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλά 20ετίας, μέχρι την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 3,1% έναντι του δολαρίου (βρίσκεται στο 1,0912 δολάρια για ένα ευρώ), ενώ εάν φτάσει στο 1/1 αυτό θα σημαίνει περαιτέρω απώλειες περίπου 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχειρηματολογία των «γερακιών πέρα από τον υψηλό πληθωρισμό (5,8% το Φεβρουάριο στην ευρωζώνη) προστέθηκε και το θέμα της ισοτιμίας.

Τα γεράκια υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα της ποσοτικής χαλάρωσης ήτοι η δημιουργία νέου χρήματος από την ΕΚΤ με το οποίο αγοράζονται ομόλογα (το λεγόμενο και «τύπωμα» χρήματος») αλλά και να αυξηθούν κάποια στιγμή και τα επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αντιτίθενται όσοι υποστηρίζουν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί διότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι τάσσεται υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής με συνέχιση των αγορών ομολόγων για να απορροφηθούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Είχε ακολουθήσει τότε με δηλώσεις την ίδια κατεύθυνση και ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος συνήθως συντάσσεται με τα «γεράκια» είχε τονίσει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.

Διαβάστε ακόμη:

Το τρενάκι του τρόμου σε αγορές και επενδυτές

«Καυτερές» τιμές: Στα 3.90€ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3€ το καλαμάκι (vid) 

Μύκονος: «Χορός» νέων αφίξεων και επιχειρήσεων στο νησί των Ανέμων (pics)