Οι αγορές υποδέχθηκαν την μετάλλαξη «Όμικρον»  με ξεπούλημα την περασμένη Παρασκευή, καθώς η εξέλιξη αυτή ήρθε ακριβώς τη στιγμή που οι επενδυτές είχαν εστιάσει τις «κεραίες» ρίσκου στην άνοδο του πληθωρισμού και στα επιτόκια. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη της χρονιάς και  αφορούσε τα πάντα: μετοχές, ομόλογα και πετρέλαιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για τρία σενάρια σε σχέση με τις αγορές και την οικονομία το επόμενο διάστημα:

Το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι παρά την αυξημένη μετάδοση της νέας μετάλλαξης τα εμβόλια προσαρμόζονται γρήγορα, η θνητότητα παραμένει χαμηλά και επομένως οι αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική τάση που ακολουθούν από το Μάρτιο του 2020. Δεν αποκλείεται η νέα εξέλιξη να περιορίσει και τις πληθωριστικές πιέσεις βγάζοντας και την ανησυχία για τα επιτόκια από τον ορίζοντα.

Το μεσαίο σενάριο αφορά σε αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, χωρίς όμως σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών, καθώς οι επενδυτές θα ψάχνουν «μπούσουλα» για τις συνέπειες στο ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Μάλλον για «ασφάλεια» οι περισσότεροι αναλυτές βάζουν και ένα τρίτο, κακό σενάριο, στο τραπέζι, σε περίπτωση που η Οmicron αποδειχθεί ανθεκτική και περισσότερο θανατηφόρα, οδηγώντας σε νέα lockdown όπως είχε γίνει και τον Μάρτιο του 2020, όταν οι τιμές των μετοχών είχαν καταρρεύσει κατά 33% μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα οι τιμές των μετοχών έχουν υπερδιπλασιαστεί (+105% για τον δείκτη βαρόμετρο στις ΗΠΑ S&P500) στο πλαίσιο μιας συνεχούς ανοδικής τάσης η οποία μόνο φέτος έδινε κέρδη περίπου 25% πριν την «Μαύρη Παρασκευή».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε τη γνώμη έμπειρου Έλληνα διαχειριστή κεφαλαίων, ο οποίος εργάζεται σε επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού και το Μάρτιο του 2020, ακριβώς τη στιγμή της κατάρρευσης των μετοχών είχε ορθά προβλέψει πού θα σταματούσε η πτώση αλλά και ότι θα ακολουθούσε άνοδος

(Δείτε εδώ: Τι είδε στις αγορές ένας μπαρουτοκαπνισμένος διαχειριστής επενδύσεων και έδωσε χθες εντολές αγορών).

Ορθές επίσης αποδείχθηκαν οι προβλέψεις του για συνέχεια του ράλι λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2020 (Τι «βλέπει» τώρα ο Έλληνας διαχειριστής που προέβλεψε το ράλι και είχε αγοράσει μετοχές τη Μαύρη Δευτέρα).

Ο Έλληνας διαχειριστής, που δεν επιθυμεί τη δημοσίευσή του ονόματός του, εκτιμά σήμερα ως πιθανότερο σενάριο ότι η μετάλλαξη Omicron δεν θα επιφέρει μεγάλες αναταράξεις και δεν θα διακόψει τη μακροχρόνια ανοδική τάση, ακόμα κι αν η διόρθωση συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, σε ποσοστό πάντως όχι πάνω από 5%.

Στην πραγματικότητα, εξηγεί, η διόρθωση είναι καλοδεχούμενη από την πλειονότητα των επενδυτικών εταιρειών παγκοσμίως, καθώς ήδη «γράφουν» σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους και μια μικρή διόρθωση θα αφήσει καλοδεχούμενα περιθώρια για τον επόμενο χρόνο.

«Μακάρι να διορθώσει άλλο ένα 5% -μας είπε χαρακτηριστικά- αλλά για εμάς κάτι τέτοιο θα είναι ευκαιρία για αγορές».

Οι κυριότεροι λόγοι τους οποίους επικαλείται για να στηρίξει την παραπάνω πρόβλεψη είναι ότι:

  1. Η νέα τεχνολογία εμβολίων mRNA αποδείχθηκε αποτελεσματική και προσφέρει τη δυνατότητα ταχείας προσαρμογής στις νέες μεταλλάξεις. Η πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στις αγορές τους τελευταίους μήνες είναι ότι ο εμβολιασμός θα νικήσει την πανδημία και όσο οι εκτιμήσεις αυτές δεν ανατρέπονται από αντίθετα γεγονότα, δεν δικαιολογούνται πωλήσεις πανικού.
  2. Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σε εγρήγορση για τη στήριξη της οικονομίας και παρά τη σημαντική οικονομική ανάκαμψη που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα και την άνοδο του πληθωρισμού δεν έχουν διακόψει τα μέτρα στήριξης, ακόμα κι αν μείωσαν ελαφρά το ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης («τύπωμα χρήματος»). Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι οικονομικές επιπτώσεις της Όμικρον είναι σημαντικές, θα υπάρξει η ανάλογη νομισματική στήριξη, η οποία μέχρι τώρα είναι ένας από τους βασικούς «κινητήρες» του χρηματιστηριακού ράλι.

 

Διαβάστε ακόμη

UBS: Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον «βύθισε» τις αγορές – Τι συστήνει

Η κρίσιμη μέρα για την Ελλάκτωρ, το παιχνίδι με τα ακίνητα του Κέντρου, οι νέες μπίζνες του Θεοδωρόπουλου και τα νέα πρόσωπα στην Hermes Aθηνών

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης