Στην οικονομία και ειδικότερα στα χρηματιστήρια πολλοί κάνουν προβλέψεις και οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι προβλέπουν σωστά. Κάποιοι, μάλιστα, προβλέπουν συχνά αντίθετα μεταξύ τους πράγματα, οπότε εκ των υστέρων ό,τι και να συμβεί ισχυρίζονται ότι δικαιώνονται. Μπορεί να βγει άκρη;

Στον κόσμο των επενδύσεων, το κριτήριο είναι απλό και μετριέται από τις αποδόσεις.

Στις αρχές Μαρτίου, είχαμε μιλήσει με έναν Έλληνα διαχειριστή επενδύσεων που εργάζεται στο εξωτερικό για μεγάλη επενδυτική τράπεζα, ο οποίος τη στιγμή που οι αγορές κατέρρεαν έκανε συγκεκριμένες εκτιμήσεις και, όπως μας είχε πει, είχε προχωρησει σε αγορές μετοχών τη στιγμή εκείνη.

Τη στιγμή εκείνη οι δείκτες κατέρρεαν (-9% στις 9 Μαρτίου), ενώ ο S&P 500 έχανε γύρω στο 20% και ο Nasdaq λίγο λιγότερο (-19%) σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα που είχαν κατακτήσει είκοσι μέρες νωρίτερα.

Τι μας είχε πει τη στιγμή εκείνη ο συγκεκριμένος διαχειριστής;

Γράφαμε τότε: (Τι είδε στις αγορές ένας μπαρουτοκαπνισμένος διαχειριστής επενδύσεων και έδωσε χθες εντολές αγορών)

«Η εκτίμησή του ήταν ότι η αγορά θα υποχωρήσει κι άλλο, αλλά η πτώση θα περιοριστεί στο 25-30% και δεν θα φτάσει το 50% όπως είχε συμβεί το 2008.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν πάρουμε ως «βαρόμετρο» το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο βασικός δείκτης S&P500 μπορεί να υποχωρήσει μέχρι τις 2.500-2.600 μονάδες (…). Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι η πτώση που ήρθε «φτιάχνει τις γραμμές», που σημαίνει ότι τα διαγράμματα δείχνουν ότι είναι πιθανή μια άνοδος η οποία μπορεί να κινηθεί προς τις 4.000 μονάδες του S&P500, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθεί ο «πάτος» των 2.500-2.600 μονάδων.

Με βάση τα παραπάνω οι εντολές αγορών πρέπει να δίνονται πριν τον «πάτο» διότι ποτέ δεν μπορεί κάποιος να τον προσδιορίσει, ενώ το πιθανότερο είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα».

Η Ιστορία δικαίωσε τα λεγόμενά του, καθώς η αγορά έπιασε «πάτο» σε λίγες ημέρες (έφτασε μέχρι τις 2.237 μονάδες στις 23 Μαρτίου) και στη συνέχεια σκαρφάλωσε 60% ψηλότερα για να φτάσει στις 3.580 μονάδες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10% χαμηλότερα.

Είναι σαφές ότι η εκτίμηση του συγκεκριμένου διαχειριστή δικαιώθηκε απολύτως και τούτο όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, αφού πήρε το ρίσκο να υλοποιήσει τις ανάλογες επενδυτικές κινήσεις.

Το ενδιαφέρον είναι, επομένως, ποιες είναι οι προβλέψεις του αυτή τη στιγμή, που η αγορά ταλαντεύεται και οι τιμές δοκιμάζονται και πάλι.

Όπως μας είπε, η βασική εκτίμηση δεν έχει αλλάξει, καθώς η τεχνική ανάλυση υποδεικνύει ότι η τάση παραμένει ανοδική, ασφαλώς με ενδιάμεσα «γυρίσματα», δηλαδή πτώση ίσως και απότομη.

Ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με το συνομιλητή μας, είναι ότι οι αγορές μετοχών καθοδηγούνται από τη ρευστότητα (liquidity driven) η οποία παραμένει άφθονη, ίσως απεριόριστη, κάτι που συντηρεί την ανοδική τάση.

Ταυτόχρονα, οι εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ομόλογα είναι σίγουρο ότι θα γράψουν ζημιές, μας είπε ο Έλληνας διαχειριστής και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και επενδυτές που απέφευγαν τις μετοχές, όταν διαπιστώνουν ότι το χαρτοφυλάκιό τους είναι «καταδικασμένο» να γράψει -5% μας λένε: Βάλε με με 10% σε μετοχές».

Πέρα από αυτά και σχετικά με τον Covid-19, ο συνομιλητής μας παρατηρεί ότι οι αγορές δεν «αντιδρούν» πλέον στις ειδήσεις για το εμβόλιο, κάτι που ερμηνεύει ως ένδειξη ότι έχουν προεξοφλήσει πως «θα ζούμε» με τον κορωνοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές θα συνεχίσουν να πλήττονται, όπως και χώρες που εξαρτώνται πολύ από αυτούς, όπως κατ΄ εξοχήν η Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι που ευνοούνται όπως αυτός της τεχνολογίας και των δικτύων θα συνεχίσουν να επωφελούνται και να κινούνται θετικά μακροπρόθεσμα, με ενδιάμεσες διορθώσεις.