Δεν είναι ορατό ακόμη το τέλος του πετρελαίου, ανάφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χάιταμ αλ-Γκάις σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση του Middle East Economic Survey, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, παρά τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Κουβετιανό αξιωματούχο, ο ρυθμός αύξησης της ενεργειακής ζήτησης σημαίνει πως οι εναλλακτικές πηγές παραγωγής δεν φτάνουν ακόμη για να καλύψουν τις ανάγκες. Επομένως, όπως τόνισε, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μείωση των ρύπων και όχι στη πετρελαϊκή χρήση, παρά το γεγονός ότι αυτά τα δύο μοιάζουν αλληλένδετα.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η ίδια η πετρελαϊκή βιομηχανία επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών για τη συλλογή και αποθήκευση των ρύπων. Με τον τρόπο αυτό θα δείξουμε «πως είναι εφικτό να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, ενώ συνεχίζουμε να παράγουμε το πετρέλαιο που χρειάζεται ο κόσμος» εξήγησε.

Καυτηρίασε δε, τη συζήτηση για τον τερματισμό της χρήσης, ως πρόωρη, δεδομένων των συνεπειών που μπορεί να φέρει. «Τι θα γίνει αν δούμε πτώση των επενδύσεων στα επίπεδα προσφοράς, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίσει να αυξάνεται» αναρωτήθηκε, δίδοντας ο ίδιος την απάντηση που δεν θα είναι άλλη από τη δημιουργία «ενεργειακού χάους»!

Άλλωστε, παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, η ηλιακή και αιολική ενέργεια καλύπτουν ακόμη μόλις το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ένα ρυθμό διείσδυσης στον παγκόσμιο κλάδο των μεταφορών της τάξεως μόλις του 2% με 3%.

«Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι πως δεν είναι ορατό το τέλος του πετρελαίου» ξεκαθάρισε. Οι εναλλακτικές πηγές δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ή δεν είναι οικονομικά προσιτές για πολλές περιοχές.

Σημειωτέον πως το θέμα της πετρελαϊκής χρήσης είναι ένα από τα σημεία στα οποία έχουν διαφωνήσει ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Ο ΟΠΕΚ στις προβλέψεις του υποστηρίζει πως η ζήτηση και η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες, σε αντίθεση με τον ΙΕΑ που έχει υποστηρίξει πως η ζήτηση για μαύρο χρυσό θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της το 2030 και κατόπιν θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Ποντάρετε στις ευρωπαϊκές μετοχές τώρα που επικρατεί αβεβαιότητα,

Θεοχάρης: Ξεκινούν σήμερα 25/4 οι φορολογικές δηλώσεις – Οι έλεγχοι αρχίζουν από τα «μεγάλα ψάρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ