Στην απόφαση της FOMC να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά από συνολικά έντεκα αυξήσεις από το Μάρτιο του 2022, αναφέρθηκε ο Τζερόμ Πάουελ, κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα και τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, που επισημάνθηκαν και στο ανακοινωθέν του συμβουλίου που αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας από «σταθερή» σε «ισχυρή». Παράλληλα και η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αν και σταδιακά ισορροπεί.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, πολύ πάνω από το όριο του 2%, αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει. «Μερικοί καλοί μήνες είναι μόνο η αρχή» επεσήμανε ο κ. Πάουελ, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία της αποκλιμάκωσης των τιμών «έχει ακόμη πολύ δρόμο».

Δεσμευόμαστε στη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής μέχρι να φτάσουμε στους στόχους του πληθωρισμού, εξήγησε.

Για τα επόμενα βήματα της και την πιθανότητα μιας ακόμη παρέμβασης στα επιτόκια το συμβούλιο θα πάρει υπόψη του τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής και τα δεδομένα στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι βασικός στόχος, καθώς επηρεάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Δεν έχουμε πάρει ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (που θα είναι η τελευταία της χρονιάς). Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για τις μελλοντικές συνεδριάσεις» υποστήριξε ο Τζερόμ Πάουελ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν είμαστε ακόμη πεπεισμένοι ότι η μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική αρκεί»!

Σχολιάζοντας δε, την άποψη πως θα είναι δύσκολο για το συμβούλιο να προχωρήσει σε μια νέα αύξηση, μετά από μια μεγάλη περίοδο παύσης, ο κ. Πάουελ την απέρριψε κατηγορηματικά. «Η ιδέα πως θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε και πάλι σε αύξηση μετά την παύση για ένα, δύο συμβούλια δεν είναι σωστή. Η Επιτροπή θα κάνει πάντα ότι θεωρεί ότι είναι σωστό τη δεδομένη στιγμή».

Αναλόγως, σε ερώτηση που δέχτηκε, εξήγησε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πόσο ακόμη θα διατηρηθεί η περιοριστική νομισματική πολιτική και πως σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται ακόμη θέμα μείωσης των επιτοκίων. «Είναι γεγονός ότι η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τις περικοπές των επιτοκίων. Δεν συζητάμε καθόλου για περικοπές των επιτοκίων» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι η περιοριστική πολιτική εστιάζει για την ώρα στη μείωση του πληθωρισμού.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών συνθηκών, που ήταν και ένα σημείο διαφοροποίησης στο σημερινό ανακοινωθέν, καθώς προστέθηκε η αναφορά στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, δεδομένου πως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει προβληματίσει τη Wall Street.

Ο κ. Πάουελ παραδέχτηκε ότι οι χρηματοοικονομικές και πιστωτικές συνθήκες έχουν «σφίξει» το τελευταίο διάστημα, κάτι που το συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Στα πρώτα τους σχόλια, οικονομικοί αναλυτές επεσήμαναν πως η συγκεκριμενη αναφορά στις πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές και πιστωτικές συνθήκες είναι ίσως το σημείο-κλειδί στη σημερινή ανακοίνωση του συμβουλίου και το πλέον αισιόδοξο σημάδι ότι η Fed δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως «διάβασε» τα στοιχεία και η Wall Street με τους δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν. 

Πάντως, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα, όπως είπε και ο κ. Πάουελ. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το γεωπολιτικό ρίσκο, που ο πρόεδρος της Fed παραδέχτηκε ότι έχει σαφώς αυξηθεί με φόντο και τον πόλεμο στο Ισραήλ, ενώ στάθηκε και στην ανοιχτή πιθανότητα ενός shutdown του ομοσπονδιακού μηχανισμού, δεδομένου ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Κογκρέσο είχε μόνο προσωρινό χαρακτήρα και λήγει στα μέσα Νοεμβρίου!

Διαβάστε ακόμη

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Reuters: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό – Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ