«Είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο της περιφερειακής Fed του Κάνσας Σίτι στο Τζάκσον Χολ, του Γουαϊόμινγκ. Όπως δε, ξεκαθάρισε ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλά!

Βεβαίως, παραδέχτηκε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, όμως εξήγησε ότι ο δείκτης παραμένει πάνω από τα επίπεδα που είναι ανεκτά από την κεντρική τράπεζα. Σχολίασε δε, πως η Fed θα παραμείνει ευέλικτη, καθώς διαμορφώνει τα επόμενα βήματα της.

«Αν και ο πληθωρισμός έχει κατέβει από το υψηλό του, που είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, παραμένει πολύ ψηλά» επεσήμανε ο Τζερόμ Πάουελ. «Τα χαμηλότερα μηνιαία στοιχεία από τον δομικό πληθωρισμό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι ευπρόσδεκτα, όμως δύο μήνες καλών στοιχείων είναι μόνο η αρχή από όσα χρειάζονται για να χτιστεί η εμπιστοσύνη μας πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο μας»

Επομένως, «είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τα επιτόκια περαιτέρω αν είναι αναγκαίο και σκοπεύουμε να κρατήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο, έως ότου είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά χαμηλότερα προς την κατεύθυνση του στόχου μας (ήτοι του 2%)».

Πάντως, η υποχώρηση του πληθωρισμού και οι υψηλές αντοχές της οικονομίας αφήνουν περιθώρια στη Fed «να κινηθεί προσεκτικά» στα επόμενα συμβούλια, κάτι που μεταφράζεται σε μετριοπαθείς και όχι απαραιτήτως συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, μάλιστα, δεν άφησε κανένα περιθώριο πως η κεντρική τράπεζα έχει στον ορίζοντα της την έναρξη του αντίστροφου κύκλου της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

«Στα επικείμενα συμβούλια, θα μελετήσουμε την πρόοδο μας με βάση το σύνολο των στοιχείων, το outlook που έχει διαμορφωθεί και τα ρίσκα» περιορίστηκε να δηλώσει σε σχέση με την έκβαση των επόμενων συμβουλίων.

Οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η φετινή ομιλία του Πάουελ στο Τζάκσον Χολ μοιάζει εξαιρετικά με την περσινή, όταν είχε προειδοποιήσει τις αγορές πως «έρχεται πόνος», καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα παραμείνει εστιασμένη στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πληθωρισμό με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Έκτοτε ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αισθητά, όμως όχι αρκετά ώστε να πείσει το συμβούλιο ότι έχει μπει σε μια σταθερή πτωτική τροχιά και δεν θα παρουσιάσει τάσεις αναζωπύρωσης, έτσι ώστε η FOMC να «σηκώσει» χειρόφρενο.

Οι δηλώσεις Πάουελ έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες πριν το επόμενο ραντεβού του συμβουλίου, στις 20 Σεπτεμβρίου. Έχουν προηγηθεί συνολικά έντεκα αυξήσεις επιτοκίων που έχουν ανεβάσει το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων στο 5,25% με 5,5%, που είναι το υψηλότερο σημείο τους εδώ και 22 χρόνια.

Σημειωτέον πως οικονομικοί αναλυτές στάθηκαν και στο γεγονός ότι η ομιλία Πάουελ φέτος ήταν και εξαιρετικά σύντομη, μόλις 15 λεπτά, στα οποία ωστόσο συνόψισε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Fed και έστειλε στις αγορές σαφές μήνυμα να μην περιμένουν άμεσα παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων!

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στόχος να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο – Μόντι: Στρατηγική η σχέση μας με την Ελλάδα (pics + vid)

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σε δημόσια διαβούλευση – Τι αλλάζει σε ωράρια και μισθούς

Πολυτελή ρολόγια: Τα πάνω κάτω φέρνει η Rolex – Ποια εταιρεία εξαγοράζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ