Ανέκοψε ταχύτητα σήμερα το πετρέλαιο, με τις ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να συνεχίζουν να διατηρούν το θετικό μομέντουμ στην αγορά, την ώρα που τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 0,6%, στα 43,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού πρόσθεσε 0,5%, στα 41,54 δολάρια το βαρέλι, με τα συνολικά κέρδη να έχουν ξεπεράσει το 11% έως τώρα, από την έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας.

«Τα νέα αυτής της εβδομάδας σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ενθαρρυντικά και παράλληλα με τη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα, στήριξαν έντονα τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα και την Τρίτη», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής πετρελαίου στην UBS.

Η τράπεζα προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκά lockdowns και η αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές βραχυπρόθεσμα, ωστόσο προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα φθάσει τα 60 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2021, με βάση την πιθανότητα οι παραγωγοί να συνεχίσουν να περιορίζουν τον εφοδιασμό.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 482 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε poll του Reuters για μείωση μόλις 913.000 βαρελιών.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται από τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο, οι συνολικές προοπτικές της ζήτησης των καυσίμων παραμένουν σκιώδεις, καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό εφαρμόζονται εκ νέου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Οι ελπίδες για επιστροφή στην προ-κορωνοϊού ομαλότητα το επόμενο έτος, δίνουν τεράστια ώθηση αυτήν την εβδομάδα. Πριν από αυτό, ωστόσο, υπάρχει ένας δύσκολος χειμώνας στα χαρτιά. Τα ποσοστά κρουσμάτων εξακολουθούν να επιταχύνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», ανάφερε ο Στέφεν Μπρένοκ της PVM.

Οι ανανεωμένοι περιορισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης των καυσίμων, αντισταθμίζοντας την ανάκαμψη στις ασιατικές οικονομίες όπου η κατανάλωση έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό.