Σε διαστημική τροχιά εκτοξεύθηκαν σήμερα τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και οι τιμές του πετρελαίου.

Κι αν το αρχικό ερέθισμα είχε δοθεί από την επικράτηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το σήμα για την τελική απογείωση ήρθε από το μέτωπο του κορωνοϊού και τα θετικά νέα από το εμβόλιο κατά του θανατηφόρου ιού. Βάσει αυτής το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσει η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία σε συνεργασία με την BioNTech απέτρεψε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% την προσβολή από τον κορωνοϊό στην μελέτη που διεξάγεται με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών, συνιστώντας την πιο ενθαρρυντική επιστημονική πρόοδο μέχρι στιγμής στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Την αρχική ευφορία από την ανάδειξη του Μπάιντεν ως 46ου Αμερικανού προέδρου αντικατέστησε ένα μαζικό ντελίριο μετά την ανακοίνωση της Pfizer.

Αποτέλεσμα οι μετοχές να σπάσουν τα φρένα και: να κλείσουν σε υψηλό 8 μηνών στην Ευρώπη, οι 3 βασικοί δείκτες της Wall Street να σημειώσουν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, όπως ιστορικό υψηλό ρεκόρ σημείωσε και ο MSCI All Country ο οποίος καταγράφει τις μετοχές από 49 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

Ωστόσο νωρίτερα είχαν φροντίσει να «ζεστάνουν τις μηχανές για την απογείωση», τα ασιατικά χρηματιστήρια, με αυτό στο Τόκιο να κλείνει σε υψηλό 29 ετών από το Νοέμβριο του 1991 και τον δείκτη blue chip CSI 3.000 του χρηματιστηρίου να σκαρφαλώνει σε υψηλό 5ετίας.

Τι είχε προηγηθεί της τελικής απογείωσης

Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι ο Τζο Μπάιντεν αν δεν ανακτήσει την πλειοψηφία της αμερικανικής Γερουσίας, τότε θα δυσκολευθεί να περάσει νομοσχέδια καθοριστικής σημασίας, όπως η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή ή η αναμόρφωση του ενεργειακού κλάδου και η μετάβασή του σε ένα «πράσινο» μέλλον.

Υπό το πλαίσιο αυτό οι τιμές του ορυκτού καυσίμου πραγματοποίησαν άλμα 8% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε 5 μήνες, βρίσκοντας παράλληλα στήριξη από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας με τις οποίος επισήμανε ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να προσαρμόσουν τη συμφωνία για τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή, αναλόγως το πως θα κινηθεί το ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης.

Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας ο ΟΠΕΚ+ θα επιστρέψει στην αγορά περί των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σε σχέση με τις περικοπές των 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα που ισχύουν σήμερα.

Πίσω στις χρηματιστηριακές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε σε 8μηνο υψηλό μετά από άνοδο 3,98%, παίρνοντας ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, τον ενεργειακό και των ταξιδίων και αναψυχής, οι οποίοι εκτινάχθηκαν κατά 12,33% και 10,44% και 7,01% αντίστοιχα, ενώ παρεμπιπτόντως ο κλάδος υγείας υποχώρησε κατά 0,13%, σε αντίθεση με τον ασφαλιστικό που ενισχύθηκε κατά 8,66%

Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιδόθηκαν σε υψηλές πτήσεις: το Παρίσι έκλεισε στο +7,57%, το Μιλάνο ακολούθησε πιο πίσω με κέρδη 5,43%, η Φρανκφούρτη πρόσθεσε 4,94% και το Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 4,67%.

Στη Wall Street η σημερινή συνεδρίαση ήταν η ημέρα των ρεκόρ με τον Dow Jones να κλείνει με άνοδο 2,95% ήτοι 834 μονάδες και να κλείνει στις 29.157, 58 και να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ενδοσυνεδριακά φθάνοντας έως τις 29.933 μονάδες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από τις 12 Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα υψηλά ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν και οι S&P 500 με τον πρώτο να κλείνει εντέλει χαμηλότερα από το υψηλό ιστορικό του ρεκόρ και το Nasdaq να αποτελεί τη σημερινή ανορθογραφία της Wall Street κλείνοντας με απώλειες 1,53%, ενώ είχε προλάβει να καταρρίψει κι εκείνος το δικό του ιστορικό ρεκόρ επίσης από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η πτώση του Nasdaq οφείλεται στην υποχώρηση των μετοχών των οφελειμένων εταιρειών του «μένουμε σπίτι», οι οποίες κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται.

Με τα νέα δεδομένα που ξεπροβάλλουν από το εμβόλιο του κορωνοϊού, αν ο κόσμος επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, τότε θα στραφεί και σε προϊόντα τα οποία κατά τη διάρκεια των lockdowns ήταν μη αναγκαία.

Η πτώση του Nasdaq οφείλεται στην υποχώρηση των μετοχών των οφελειμένων εταιρειών του «μένουμε σπίτι», οι οποίες κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται.
Με τα νέα δεδομένα που ξεπροβάλλουν από το εμβόλιο του κορωνοϊού, αν ο κόσμος επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, τότε θα στραφεί και σε προϊόντα τα οποία κατά τη διάρκεια των lockdowns ήταν μη αναγκαία.

Οι μετοχές εντούτοις δεν ήταν οι μόνες που δεν συμμετείχαν στο σημερινό πάρτι.

Ο χρυσός υπέστη βαρύ πλήγμα με απώλειες σχεδόν 4,50%, ενώ και τα κρατικά ομόλογα συγκαταλέγονται στους σημερινούς χαμένους, με τιςαποδόσεις τους από τα χαμηλά επίπεδα που διαπραγματεύονταν (σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ τα ελληνικά και τα ιταλικά) στο τέλος να κλείνουν με άνοδο, καθώς μετά την ανακοίνωση της Pfizer οι επενδυτές γύρισαν σχεδόν επιδεικτικά την πλάτη τους στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα πολύτιμα μέταλλα και οι κρατικοί τίτλοι χρέους.