Με πτώση 10% στις τιμές του πετρελαίου φεύγει το 2023 – την πρώτη ετήσια πτώση μετά από δύο χρόνια, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες, περικοπές παραγωγής και παγκόσμια μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στις τιμές, σύμφωνα με το Reuters.

Κατά 48 σεντς, ή 0,6%, στα 77,63 δολάρια το βαρέλι αυξήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent στις 05:23 GMT την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύονταν 37 σεντς ή 0,5% υψηλότερα. στα 72,14 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά την πτώση 3% την προηγούμενη ημέρα, καθώς όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες επιστρέφουν στη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας. Μεγάλες ναυτιλιακές είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας, από την ώρα που οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης άρχισαν να στοχεύουν πλοία.

Ωστόσο, οι δείκτες αναφοράς των τιμών βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κλείσουν στα χαμηλότερα επίπεδα στο τέλος του έτους από το 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές σε πτώση.

Οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, οι οποίες μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% από το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος.

Αντίθετη πορεία για τις μετοχές

Οι αδύναμες επιδόσεις του πετρελαίου στο τέλος του έτους έρχονται σε αντίθεση με τις μετοχές, οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να τελειώσουν το 2023 σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, γνώρισε αύξηση περίπου 20% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τις προσδοκίες τους για ταχεία μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο είχε απώλειες 2% φέτος, μετά από δύο χρόνια ισχυρών κερδών.

Οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών και ένα ασθενέστερο δολάριο, που καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση το 2024, λένε παράγοντες του κλάδου.

Έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 30 οικονομολόγοι και αναλυτές, προβλέπει ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, σε σύγκριση με τον μέσο όρο περίπου 80 δολαρίων το βαρέλι φέτος και τα υψηλά άνω των 100 δολαρίων το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Πώς θα διαλέξουμε τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου (vid)

Γιατί μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες πλοίων το 2023 – Έλληνες και Κινέζοι εφοπλιστές πρωταγωνιστούν

2023: Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ