Αγορές

Πετρέλαιο: Προς εβδομαδιαίες απώλειες 8% – Τέλος(;) στο ράλι

  • newsroom


Οι προοπτικές για την πανδημία στην Ευρώπη καταφέρνουν ισχυρό πλήγμα στις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο οι απώλειες αυτής της εβδομάδας προσεγγίζουν σωρευτικά το 8%, καθώς ένα νέο κύμα μολύνσεων με κορωνοϊό στην Ευρώπη πυροδοτεί νέα lockdown. Παράλληλα, ξεθωριάζουν οι ελπίδες ότι η πολυαναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θα έρθει σύντομα.

Χθες Πέμπτη, οι τιμές έκαναν βουτιά 7%, υποχωρώντας για πέμπτη ημέρα στη σειρά, εν μέσω των ανησυχιών για το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν στις ΗΠΑ – τη χώρα που έχει πληγεί βαρύτερα από κάθε άλλη από την πανδημία και επίσης τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου..

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,10 δολ. ή 0,2% στα 60,10 δολ/βαρέλι, ενώ το μπρεντ αυξήθηκε κατά 18 σεντς ή 0,3% στα 63,46 δολ/βαρέλι.

Σύμφωνα με την ING Economics, η αγορά γίνεται όλο και πιο νευρική καθώς ορισμένες χώρες της Ευρώπης επιβάλουν νέους περιορισμούς για ακόμα μια φορά, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις COVID-19, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, επηρέασαν επίσης τις προοπτικές ζήτησης ενώ η πίεση στις τιμές του πετρελαίου αυξήθηκε και από την ενίσχυση του δολαρίου.

Η προμήθεια πετρελαίου στο μεταξύ αφθονεί, με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας να αυξάνονται τον Ιανουάριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

Οι αποστολές από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο αυξήθηκαν στα 6,582 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο από 6,495 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές – Επιφυλακτικότητα μετά το sell off στην Wall Street

Nike: Οι πωλήσεις «υποφέρουν» από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού (γραφήματα)

«Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα» θα ισχύουν και φέτος από τον Μάιο

Απόρρητο Απόρρητο