Σε ελεύθερη πτώση έχουν επιδοθεί οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Πέμπτη και χθες, με τις συνολικές απώλειες το διήμερο αυτό να πλησιάζουν το 10%, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για το ορυκτό καύσιμο, καθώς στις 3 από τις 4 συνεδριάσεις κινείται πτωτικά.

Περί τις 19:30 ώρα Ελλάδος το μπρεντ υποχωρεί 3,81% στα 38,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει πτώση 3,66% στα 36,05 δολάρια το βαρέλι.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τα συνεπακόλουθα μέτρα περιορισμού, έχουν αρχίσει να προδιαγράφουν ζοφερές τις προοπτικές για τη ζήτηση για 2η φορά μέσα στο 2020, μετά την πρώτη επέλαση της πανδημίας την άνοιξη.

Η Γερμανία χθες Τετάρτη ανακοίνωσε ότι κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και θέατρα από τις 2 Νοεμβρίου έως το τέλος του μήνα, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές ότι η ισπανική κυβέρνηση, ετοιμάζεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (το μεγαλύτερο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού).

Η ίδια αποκαρδιωτική κατάσταση από πλευράς έξαρσης των κρουσμάτων παρουσιάζεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ τα κρούσματα καλπάζουν και στην Ινδία. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν την πρώτη και δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων στον κόσμο.

Με τα μέτρα μέρα με τη μέρα να πληθαίνουν και τις μετακινήσεις να περιορίζονται, στην αγορά πετρελαίου αναζωπυρώθηκαν ανησυχίες ότι η ζήτηση θα υποστεί νέο πλήγμα.

Ωστόσο επί του παρόντος δεν είναι μόνο η δεύτερη επέλαση του κορωνοϊού που επιβαρύνει το κλίμα, καθώς  στην αγορά εγκυμονεί κίνδυνος να σημειωθεί πλεόνασμα αποθεμάτων.

Δύο είναι οι παράγοντες που συντηρούν αυτούς τους φόβους.

Ο ένας είναι η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης, χώρας μέλος του ΟΠΕΚ, στην οποία τους πρώτους 8 μήνες του 2020 υπήρξαν ένοπλες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει η παραγωγή στα περισσότερα πετρελαϊκά πεδία της χώρας.

Μέσα στον Οκτώβριο οι αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός, με αποτέλεσμα η Λιβύη να ανοίξει ξανά την παραγωγή της, η οποία από τα 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) επί της παρούσης αναμένεται να αυξηθεί στο 1 εκατ. bpd τις επόμενες εβδομάδες.

Η Λιβύη εξαιρείται από τη συμφωνημένη μείωση της ημερήσιας παραγωγής ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και των χωρών συμμάχων, τη συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+.

Καθώς η αφρικανική χώρα το προηγούμενο διάστημα έχασε μία από τις κυριότερες πηγές εισοδήματός της, είναι αναμενόμενο να επιθυμεί να επιταχύνει την παραγωγή της, σε μία αγορά όμως η οποία είναι πλήρης.

Το ζήτημα των περικοπών της ημερήσιας παραγωγής είναι το άλλο βαρίδι στις τιμές του πετρελαίου.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν συμφωνήσει από τον Ιανουάριο του 2021 να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή κατά σχεδόν 2 εκατ. bpd, με αποτέλεσμα οι ημερήσιες περικοπές από τα περίπου 7,7 bpd, να μειωθούν στα 5,7 bpd.

Οι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ+ συναντώνται στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να επανεξετάσουν την πολιτική του Οργανισμού.

Αν ο ΟΠΕΚ+ προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής την ώρα που σε όλο τον κόσμο οι πολίτες θα μειώνουν τις μετακινήσεις τους, τότε τα πλεονασματικά αποθέματα που θα προκύψουν θα στείλουν εκ νέου στα τάρταρα τις τιμές του πετρελαίου.

Σίγουρα το επόμενο διάστημα προβλέπεται ιδιαίτερα κρίσιμο για το πετρέλαιο.