Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ξαφνικά την Τετάρτη (9/3), «φρενάροντας» το ράλι αυτού του μήνα εν μέσω διαταραχών του εφοδιασμού που προήλθαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αργό πετρέλαιο WTI υποχώρησε περισσότερο από 13% για να διαπραγματευτεί στα 108 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο WTI ξεπέρασε τα 130 δολάρια ανά βαρέλι για λίγο – υψηλό 13 ετών – κατά τη διάρκεια κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε περίπου 13% στα 111,1 δολάρια, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Νοέμβριο. Το μπρεντ έφτασε τα 139 δολάρια τη Δευτέρα, το υψηλότερο από το 2008.

Η μείωση του πετρελαίου σημειώθηκε εν μέσω ενδείξεων για πιθανή πρόοδο των ΗΠΑ στην ενθάρρυνση μεγαλύτερης παραγωγής πετρελαίου από άλλες πηγές. Το Reuters ανέφερε ότι το Ιράκ είπε ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή εάν το ζητήσει ο ΟΠΕΚ+.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έδωσε επίσης “σήμα” ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υποστήριζαν την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας απελευθέρωσε 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου για να αντισταθμίσει τις διακοπές του εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή και ο οργανισμός χαρακτήρισε την κίνηση «μια αρχική απάντηση», ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν περισσότερα αν χρειαστεί.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί αυτόν τον μήνα με το αργό πετρέλαιο WTI να αυξάνεται κατά 15%, καθώς η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Ο κόσμος εργάζεται από κοινού για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και αυτό έχει βάλει βραχυπρόθεσμα κορυφαία τιμή για το αργό», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τους δικούς του περιορισμούς στην αγορά εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές της χώρας μέχρι το τέλος του έτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για τον απογαλακτισμό της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε ακόμα

Πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια αγοράζουν οι πλούσιοι Ρώσοι για να σώσουν τις περιουσίες τους

Το «καρφί» των εργολάβων, ο «ένας» της Καβάλας και ο κανένας της ΛΑΡΚΟ, το κοσμικό τριήμερο – τα δυο καλά και το ένα μυστήριο

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Με ποιους κροίσους «παζαρεύει» το deal των 3,5 δισ. για την πώληση της Τσέλσι