Περισσότερο από 2% υποχώρησαν  την Τετάρτη, οι τιμές του αργού πετρελαίου, ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να συζητηθεί νέα αύξηση των στόχων παραγωγής από τον Οκτώβριο.

Το Brent έκλεισε με απώλειες 1,54 δολαρίων ή 2,23%, στα 67,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψε πτώση 1,62 δολαρίων ή 2,47%, στα 63,97 δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους θα εξετάσουν την Κυριακή το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της παραγωγής, με στόχο την ανάκτηση μεριδίων αγοράς. «Η πιθανότητα να δούμε νέα ενίσχυση της παραγωγής έχει αυξηθεί, καθώς οι traders περίμεναν να διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική», σχολίασε ο αναλυτής Φιλ Φλιν της Price Futures Group.

Ενδεχόμενη απόφαση θα σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντλεί περίπου το μισό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα αρχίσει να αποσύρει ένα δεύτερο πακέτο περικοπών, ύψους 1,65 εκατ. βαρελιών ημερησίως ή 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης, περισσότερο από έναν χρόνο νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ήδη ο οργανισμός είχε συμφωνήσει σε αύξηση στόχων κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, επιπλέον μιας ειδικής αύξησης 300.000 βαρελιών για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Αν η παραγωγή ανέβει με βάση τα νέα όρια, η αγορά θα περάσει σε σημαντικό πλεόνασμα από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως το 2026, με αποθέματα να αυξάνονται, εκτός αν υπάρξει νέα αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Όλε Χβάλμπι της SEB Bank. Ωστόσο, στην πράξη αρκετές χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν αποτύχει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είτε λόγω υπερπαραγωγής στο παρελθόν είτε λόγω περιορισμένων παραγωγικών δυνατοτήτων.

Μακροοικονομικές πιέσεις και προσδοκίες για αποθέματα

Οι τιμές επηρεάστηκαν επίσης από αδύναμα οικονομικά στοιχεία που εντείνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο από το αναμενόμενο, στις 7,181 εκατ., έναντι εκτιμήσεων για 7,378 εκατ. Επιπλέον, η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Η αγορά αναμένει τώρα τα στοιχεία του American Petroleum Institute (API) για τα αποθέματα πετρελαίου, βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πτώση.

Επιπλέον, τμήματα του νέου διυλιστηρίου Dangote στη Νιγηρία, δυναμικότητας 650.000 βαρελιών ημερησίως, τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διαρροών καταλυτών και άλλων τεχνικών ζητημάτων, με τις επισκευές να αναμένονται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη 

Kαταιγίδα στην αγορά ομολόγων – Τι πυροδοτεί το παγκόσμιο sell-off (γράφημα)

Ευρωπαϊκός εμφύλιος: Γιατί οι Γάλλοι επιτίθενται στους Ιταλούς για τη φορολογία (γραφήματα + tweets)

Μοναστήρια παρέχουν διαμονή για απομακρυσμένη εργασία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα