Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε ο χρυσός, δεχόμενος πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου, αλλά και από το ράλι που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Σε χθεσινό διάγγελμά του, ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «ντροπή» την υπάρχουσα συμφωνία και τόνισε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ, συνεπάγεται και την επιβολή ιδιαίτερα σκληρών οικονομικών κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη.

Μάλιστα οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν και για κάθε χώρα που θα συνεχίσει να έχει οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, σε μία ευθεία απειλή του Trump έναντι των Ευρωπαίων, οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στον χρυσό άσκησε και η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με εκείνη του 10ετούς να ξεπερνά εκ νέου το «ψυχολογικό όριο» του 3%.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με οριακές απώλειες 70 σεντς ή κάτω του 0,1%, στα 1.313 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε οριακά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,186 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του γιεν, στα 109,6 γιεν.

Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος του δολαρίου οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 0,3% τον Μάρτιο. Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί κατά 0,2%.

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,3% του προηγούμενου μήνα.

Πλέον, το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να δοκιμαστεί στη ζώνη των 1.306 δολ. ανά ουγγιά, ενώ αν υποχωρήσει χαμηλότερα θα «εκτεθεί» στο «ψυχολογικό όριο» των 1.300 δολ. ανά ουγγιά.