Τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve προσπαθεί να αποκρυπτογραφίσει η PIMCO, η οποία προεξοφλεί αφενός τη μείωση του ρυθμού σύσφιγξης -πιθανώς από τον Δεκέμβριο- αφετέρου την αύξηση του τελικού ορίου των επιτοκίων, ακόμη και άνω του 5%. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο επίμαχο report του fund, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται ότι εκπέμπει μικτά σημάδια, καθώς από τη μία πλευρά εκφράζει προβληματισμό για τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων στον ρυθμό ανάπτυξης, από την άλλη πλευρά αναγνωρίζει την αντοχή του πληθωριστικού φαινομένου. 

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η PIMCO εκτιμά τα εξής:  

  • Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%) θα αποκλιμακωθεί σύντομα -πιθανώς και τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες παρεμβάσεις θα είναι μεγέθους μικρότερων των 75 μονάδων βάσης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό τον επόμενο μήνα η αύξηση των επιτοκίων να διαμορφωθεί στις 50 μονάδες βάσης. Όμως, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει εφόσον υπάρξει νέα κλιμάκωση του πληθωρισμού. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικά όσα μακροοικονομικά στοιχεία δημοσιευθούν έως την απόφαση της 14ης  Δεκεμβρίου (την Πέμπτη 10/11 η δημοσίευση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Οκτώβριο).  
  • Η Fed προσπαθεί να αποσυνδέσει τις προσδοκίες για μείωση του ρυθμού αύξησης από το τελικό ύψος των επιτοκίων. Δηλαδή, ενόσω προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος για μια επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης, παράλληλα επιχειρεί να διασφαλίσει ότι οι αγορές δεν θα εκλάμβουν αυτή την κίνηση ως ένα μήνυμα μείωσης των επιτοκίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου να συνοδεύονται από μια αναβάθμιση του τελικού ορίου των επιτοκίων εντός του 2023 (στο 4,5% – 5%, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερα).  
  • Η τελική παύση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων θα καταστεί πιο πιθανή, μόλις η κεντρική τράπεζα πειστεί ότι ο πληθωρισμός πράγματι αποκλιμάκωνεται, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Fed θα γίνεται ολοένα και πιο εξαρτημένη από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί τραπεζίτες χρειάζεται να δουν «επαρκείς» απώλειες στο momentum της αγορά εργασίας, προκειμένου να πειστούν ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και επομένως, τα επιτόκια μπορούν να σταματήσουν να αυξάνονται. 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αγορά εργασίας, παρά τη μέχρι στιγμή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, έχει επιδείξει σημαντική αντοχή, κάτι που εγείρει ερωτήματα για την ευρύτερη αντοχή της αμερικανικής πολιτικής στα πολύ υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η αντοχή εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι οι εταιρείες συνηθίζουν πρώτα να προχωρούν σε άλλου είδους περικοπές, προτού αρχίσουν να μειώνουν τις διαθέσεις θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, κόβουν τις ώρες εργασίας, επιβραδύνουν τον ρυθμό προσλήψεων, βάζουν ψαλίδι στις δαπάνες κ.ο.κ.  

Και μην ξεχνάμε ότι η τρέχουσα αγορά εξακολουθεί να λαμβάνει ώθηση από τη μετα-πανδημική ανάκαμψη, γεγονός το οποίο παρέχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, προτού τελικά αρχίσει η επιβράδυνση του τομέα και η πολυαναμενόμενη απώλεια του θετικού momentum.   

Διαβάστε ακόμη:

Το Red Bull δίνει… λεφτά: Ο κληρονόμος του ιδρυτή είναι ο πλουσιότερος 30άρης της Ευρώπης

Μεγάλου (Πειραιώς): «Κάτω από 8% ο δείκτης NPE το 2022» – Ο σχεδιασμός για μέρισμα και TLTRO

Ο 30χρονος που έχασε 16 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα – Έχει πλέον περιουσία μόλις $1