Μέχρι πριν λίγες ημέρες, η περιουσία του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (γνωστός και ως «SBF») υπολογιζόταν από το Bloomberg σε 16 δισ. δολάρια. Σήμερα, ωστόσο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν ξεπερνάει το… 1 δολάριο. 

Κι αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στη διαφαινόμενη κατάρρευση του 3ου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, του FTX, του οποίου ο «SBF» είναι συνιδρυτής και επικεφαλής.

Τα όσα έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην αγορά των cryptos, σημαίνουν ότι η αξία του FTX είναι πλέον μηδενική (στην κυριολεξία), καθώς οι αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αναστολή της λειτουργίας του.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουαρίου, η κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής εταιρείας ξεπερνούσε τα 8 δισ. δολάρια. 

Πέραν του FTX, ο «SBF» διαθέτει και ένα μερίδιο μετοχών στη Robinhood Markets, ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Όμως, το Bloomberg θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες μετοχές θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για τη λήψη χρηματοδότησης, προκειμένου να διασωθεί το FTX. Άρα, δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στην περιουσία του Αμερικανού.

Με βάση, λοιπόν, τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του Bloomberg, η περιουσία του νεαρού επιχειρηματία (γεννηθείς το 1992) είναι σχεδόν μηδενική, παρότι στις αρχές της εβδομάδας έφθανε τα 16 δισ. δολάρια. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε αγγίξει ακόμη και το ποσό των 26 δισ. δολαρίων, κάτι που «μεταφράζεται» σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες απώλειες χρημάτων των τελευταίων πολλών ετών.

Βέβαια, με εξίσου υψηλή ταχύτητα, ο «SBF» είχε καταφέρει να «οικοδομήσει» αυτήν την τεράστια περιουσία, κεφαλαιοποιώντας πολύ γρήγορα την «άνθιση» της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «δράμα» για τον Μπάνκμαν-Φριντ ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες, μετά την κίνηση της Binance -Νο.1 ανταλλακτηρίου παγκοσμίως και επενδυτή του FTX- να ρευστοποιήσει όλα τα assets που διατηρούσε στο αμερικανικό ανταλλακτήριο.

Αυτό, όπως ήταν λογικό, πυροδότησε ένα μπαράζ εκροών κεφαλαίων, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης και μεγέθυνσης του προβλήματος.  Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα φερεγγυότητας να αναγκάσει άπαντες να σηκώσουν τα χρήματά τους, υπό τον φόβο μιας άτακτης κατάρρευσης.  

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το BBC, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από το FTX έκαναν «φτερά» 6 δισ. δολάρια. Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα κεφαλαίων 8 δισ. δολαρίων, ενώ αναζητάει δάνειο της τάξης τουλάχιστον 9 δισ. δολαρίων.    

Ο «SBF», σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, ερευνάται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών της αγοράς.  

Διαβάστε επίσης

Το χθεσινό γκάλοπ του Μαξίμου, το Predator, η Ραφήνα και το efood, το κρυφό deal της Εθνικής και η αγορά ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Vinci της γέφυρας του Ρίου 

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)

Hellenic Dynamics: Από τα χωράφια του Κιλκίς, ελληνική φαρμακευτική κάνναβη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (pics)