Αναταράξεις σημειώνονται στις μετοχές της  Standard Chartered και της  HSBC μετά τις αναφορές ότι διακινούσαν τεράστια ποσά «μαύρου» χρήματος.

Στις απογευματινές συναλλαγές στην Ασία, οι μετοχές των δυο τραπεζών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σημείωναν πτώση 2,69% και 2,91%.

Νωρίτερα, η μετοχή της HSBC είχε υποχωρήσει σε χαμηλό άνω των 25 ετών, σύμφωνα με την FactSet. Σύμφωνα με τη διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), πολλές μεγάλες τράπεζες διακινούσαν ύποπτα κεφάλαια για διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών, σύμφωνα με το Reuters. Οι αναφορές επικαλούνταν εμπιστευτικά έγγραφα που υποβλήθηκαν από τράπεζες στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν σχολιάζουμε αναφορές για ύποπτη δραστηριότητα», αναφέρει η HSBC με ανακοίνωσή της στο CNBC. «Από το 2012, η HSBC έχει ξεκινήσει μια πολυετή πορεία για να αναθεωρήσει την ικανότητά της να καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα σε περισσότερες από 60 δικαιοδοσίες».

Σε ανακοίνωσή της η Standard Chartered, αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρχουν πάντα προσπάθειες να γίνεται ξέπλυμα χρήματος και αποφυγής κυρώσεων. Η ευθύνη των τραπεζών είναι να δημιουργούν αποτελεσματικούς μηχανισμούς και προγράμματα παρακολούθησης για να προστατεύουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά την ευθύνη να πολεμάμε το οικονομικό έγκλημα κι έχουμε ερευνήσει σε βάθος τα προγράμματα συμμόρφωσης», προσθέτει η Standard Chartered.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλει πρόστιμα,  όπως δήλωσε ο Τζάκσον Γουόνγκ της Amber Hill Capital στο CNBC. Αυτό σημαίνει «περισσότερα πρόστιμα» για την HSBC και την Standard Chartered, είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιες δικαστικές υποθέσεις «δεν θα εξαφανιστούν».