Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στο newmoney.gr είχαμε προειδοποιήσει καιρό πριν την υποτιθέμενη συμφωνία του πετρελαϊκού καρτέλ (που εξελίχθηκε σε θρίλερ), αλλά και μετά από αυτήν, πως η αγορά πετρελαίου έχει ήδη πάρει «ρότα».

Κι αυτή είναι προς χαμηλότερες, πολύ χαμηλότερες τιμές, διότι πολύ απλά αυτό ζητάει και καταφέρνει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Το πετρέλαιο σήμερα βούτηξε εκ νέου κατά 2%, με το αργό να χάσει το φράγμα των 50 δολαρίων (το Brent στα 59$). Ουσιαστικά η συμφωνία ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής καθίσταται non-event.

Είτε 800 εκα.τ είτε 1,2 εκατ. βαρέλια  μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ, δε σημαίνουν τίποτα εφόσον οι ΗΠΑ αφενός ασκούν το μέγιστο βαθμό εξουσίας στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, τη Σαουδική Αραβία (κυρίως μέσα από το αμερικανικό μονοπώλιο όπλων), αφετέρου οι ίδιες οι ΗΠα εξελίσσονται σε βασικό παίχτη της αγοράς πετρελαίου.

Για την ακρίβεια έχουν ήδη εξελιχθεί, καθώς η σχεδόν αδιάκοπη αύξηση της εγχώριας παραγωγής τους τον τελευταίο χρόνο, έχει καταστήσει πλέον τις ΗΠΑ όχι μόνο ενεργειακά αυτάρκεις, με θετικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και ισχυρό παράγοντα στην τιμή, χώρια τα tweets του Τραμπ που από μόνα τους είναι ικανά να ανεβοκατεβάσουν τον μαύρο χρυσό…

Ο Τραμπ πρόσφατα έριξε το πετρέλαιο από τα υψηλά του (82 δολ/βαρέλι) στα 52$. Θα το ξανακάνει. Για περισσότερο ρεπορτάζ στις άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις που διαμορφώνουν το σκηνικό στο πετρέλαιο και κατ’ επέκταση τον πλανήτη μας, διαβάστε εδώ.

Έχασε τα 50 δολάρια το αργό – Στα $59 το Brent

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο σήμερα προχώρησε σε διαγραφή των πρότερων κερδών του στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι ότι στις αγορές θα υπάρξει υπέρ-προσφορά, ενώ η ζήτηση δεν θα ακολουθήσει την ίδια ανοδική πορεία.

Αποτέλεσμα το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent να υποχωρήσει 1,43% στα 59,42 δολάρια, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό, αποδυναμώθηκε -2,77% για να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων στα 49,78 δολάρια.

«Δεν πιστεύω ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ θα λειτουργήσουν αυτό το διάστημα, με το Κατάρ να αποχωρεί και το Ιράν να αρνείται την μείωση της παραγωγής του, ενώ αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το πότε η Ρωσία θα φθάσει στα επίπεδα παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί», σχολιάζει ο διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας πετρελαίου Trifecta, Sukrit Vijayakar.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι «η παραγωγή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται», καθώς και ότι «ολόκληρο το φορτίο θα πέσει πάνω στη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως υπό σοβαρές πιέσεις από τον Τραμπ».

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ μαζί με τους συμμάχους του αποφάσισαν πριν από μερικές ημέρες να μειώσουν την παραγωγή τους από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ αναμένεται να συναντηθούν ξανά τον ερχόμενο Απρίλιο, προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία των περικοπών.

crushedbyc.png