Σε βαθύ κόκκινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά την είδηση ότι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, θέτοντας κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού» στην παγκόσμια οικονομία.

Στις πρωινές συναλλαγές ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 έχανε 3% με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 6,4%. Οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και πρώτων υλών έκαναν άλμα 2%. Αυτή την ώρα (13.10) πανευρωπαϊκός δείκτης χάνει 2,72% στις 410,58 μονάδες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες την περασμένη Παρασκευή έφτασαν το 7%. Ηταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού που περικύκλωσε την Ευρώπη.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 1,80 %, ο γερμανικός DAX με απώλειες 3,42%, ο γαλλικός CAC 40 στο -3,36%, ο ιταλικός FTSE MIB -2,43% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση 2,89%. Νωρίτερα ο ιταλικός και ο ισπανικός δείκτης έχαναν πάνω από 5%.

Στα 128,30 δολ/βαρέλι αναρριχήθηκε το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία με άνοδο 8,63% ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασε μια ανάσα από τα 140 δολ/βαρέλι, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2008.
Και το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού σημείωσε άλμα 7,33% στα 124,16 δολ/βαρέλι. Η τιμή του νωρίτερα άγγιξε τα 130 δολ/βαρέλι για πρώτη φορά από το 2008

Οι τιμές του αργού πήραν ώθηση από την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, καθώς και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Μια τέτοια κίνηση ίσως προκαλούσε κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία – μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Στο μεταξύ, ο Βίβεκ Νταρ της Commonwealth Bank of Australia, προέβλεψε ότι είναι πιθανό να δούμε το μπρεντ και στα 150 δολ/βαρέλι υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει και η JP Morgan, παραθέτοντας και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανόδου στα επίπεδα πληθωρισμού.

«Πριν από την κρίση, οι αγορές πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε ένα σοκ προσφοράς πετρελαίου με τα παγκόσμια αποθέματα σε χαμηλά 7 ετών και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της απογοητευτικής αύξησης της προσφοράς πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ τους τελευταίους μήνες»,ανέφερε ο Νταρ, ο οποίος ασχολείται με την εξόρυξη και τα ενεργειακά commodities.

Νωρίτερα, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε νωρίτερα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που έφτασε να χάνει πάνω από 4%, πριν ανακάμψει ελαφρώς. Ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 3,37% σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Η μετοχή της HSBC έκανε βουτιά 6,02%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite με απώλειες άνω του 2% (-2,17%)ενώ ο Shenzhen component έχανε νωρίτερα 3,43%.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 επίσης με βαριές απώλειες κοντά στο 3% (-2,94%), επίσης σε χαμηλό 52 εβδομάδων, με τη μετοχή της Fanuc να χάνει 7.28%. Ο ευρύτερος Topix έχασε 2,88%.

Στο χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης  Kospi με απώλειες 2,29%, ενώ στην Αυστραλία ο  S&P/ASX 200 με πτώση 1,02%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε απώλειες 2,07%.

Διαβάστε ακόμη:

Ερχεται μόνιμη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Πανδημία: Νέο «κεφάλαιο» με πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα – Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους

Αναλυτές: Στο 1 προς 1 ενδέχεται να φτάσει η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου