Λιγότερο από έξι μήνες μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Nasdaq, η κινεζική εταιρεία αυτόνομης οδήγησης Pony.ai εξετάζει το ενδεχόμενο δευτερεύουσας εισαγωγής σε άλλο χρηματιστήριο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες περί διαγραφής από τις αμερικανικές αρχές, υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ.

«Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμη, αλλά είναι μια επιλογή που εξετάζουμε», δήλωσε στους Financial Times ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Τζέιμς Πενγκ, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Σαγκάης. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να σταθμιστούν».

Η Pony.ai, που υποστηρίζεται από την Toyota, σχεδιάζει φέτος να επεκτείνει τον στόλο της στα 1.000 οχήματα. Τον Νοέμβριο του 2024 είχε συγκεντρώσει 260 εκατ. δολάρια στο Nasdaq, εξασφαλίζοντας αποτίμηση 5,25 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το μέλλον κινεζικών εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ εντείνεται, με φόντο την επιδείνωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων και τη σκιά ενός νέου εμπορικού πολέμου.

Φόβοι επανάληψης της σκληρής γραμμής Τραμπ

Η ανησυχία πυροδοτήθηκε εκ νέου αυτόν τον μήνα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ αρνήθηκε να αποκλείσει κατηγορηματικά ενδεχόμενη διαγραφή κινεζικών εταιρειών. Η ρητορική αυτή ξυπνά μνήμες από την πρώτη θητεία Τραμπ, όταν πολλές κρατικά υποστηριζόμενες κινεζικές επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση από τη Wall Street.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε ο Πενγκ. «Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο».

Η ανησυχία σχετίζεται ιδιαίτερα με τις αμερικανικές αποδείξεις θεματοφύλακα (ADRs) – έναν μηχανισμό που επέτρεψε την εισαγωγή εταιρειών όπως η Alibaba και η JD.com στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το 2020, ο Τραμπ είχε περάσει νόμο που προβλέπει διαγραφή κινεζικών εταιρειών που δεν συμμορφώνονται με τους ελεγκτικούς κανόνες του Συμβουλίου Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών των ΗΠΑ (PCAOB) εντός τριετίας.

Χονγκ Κονγκ και Ευρώπη στο ραντάρ της Pony.ai

Ο Πενγκ απέφυγε να κατονομάσει χρηματιστήριο για πιθανή δεύτερη εισαγωγή, αν και το Χονγκ Κονγκ φέρεται ως ισχυρός υποψήφιος, καθώς έχει γίνει προορισμός πολλών κινεζικών εταιρειών που επιστρέφουν. Ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Πολ Τσαν, χαρακτήρισε μάλιστα την περιοχή «πρώτη επιλογή» για τέτοιου είδους κινήσεις.

Ο CEO της Pony.ai τόνισε πως προτεραιότητα της εταιρείας παραμένει η νέα της πλατφόρμα και η παραγωγή οχημάτων, ωστόσο δεν απέκλεισε το Χονγκ Κονγκ ως επιλογή.

Η εταιρεία δρομολογεί επίσης επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά, ξεκινώντας από το Λουξεμβούργο, όπου απέσπασε άδεια δοκιμών για τα ρομποταξί της – την πρώτη τέτοια άδεια στην ήπειρο.

Στην κινεζική αγορά, ο στόλος της Pony.ai αριθμεί 300 οχήματα που δραστηριοποιούνται σε περιορισμένες περιοχές μεγάλων πόλεων. Η εταιρεία ελπίζει ότι σύντομα θα μπορέσει να επεκτείνει την ακτίνα λειτουργίας της σε περισσότερες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη 

Πληροφορική: «Χρυσά» έσοδα λίγο πριν από την «εκπνοή» του RRF

Αγά Χαν Ε’: Η ιστορία του ιμάμη των Ισμαηλιτών με την αμύθητη περιουσία

Ο… εγκρατής Μπογκντάνοβιτς και τα νέα υψηλά της Coca Cola HBC

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα