Την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρνουν πιο κοντά τα απροσδόκητα λίαν θετικά στοιχεία από την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως το συμβούλιο θα διστάσει να κινηθεί γρήγορα, ήδη από τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας (στις 11 Απριλίου), αφήνοντας πιθανότατα τα… σπουδαία για το ραντεβού του Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση η πτώση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία στο χαμηλότερο επίπεδο τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δημιουργεί ελπίδες πως τα χειρότερα της κρίσης στο κόστος ζωής έχουν παρέλθει.

Σύμφωνα με την Destatis, ο πληθωρισμός για το Μάρτιο στην κυριότερη οικονομική δύναμη της ενωμένης Ευρώπης υποχώρησε δραστικά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα φτάνοντας το 2,3% σε ετήσια βάση από το 2,7% το Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο από τον Ιούνιο του 2021 και μάλιστα χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν το δείκτη να διαμορφωθεί στο 2,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας υποχώρησε επίσης από το 3,4% στο 3,3%.

Δεν είναι ίσως τυχαίο πως οι οικονομολόγοι της ING, σε σημερινή έκθεση τους, υποστήριξαν πως με βάση και τα νέα στοιχεία δεν αποκλείεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση του γερμανικού πληθωρισμού έως και στο επίπεδο του 2%, ήτοι το επιθυμητό όριο που θέτει η ΕΚΤ, ίσως και μέσα στον ερχόμενο μήνα! Αν και υποστήριξαν επίσης πως είναι πιθανόν ο δείκτης να ενισχυθεί εκ νέου τους αμέσως επόμενους μήνες, παρουσιάζοντας έτσι μια διακύμανση μεταξύ του 2% και 3% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Πάντως, τα γερμανικά στοιχεία σε συνδυασμό με τις επίσης ευοίωνες τελευταίες πληθωριστικές μετρήσεις σε Ισπανία, Ιταλία, αλλά και Γαλλία, όπου ο πληθωρισμός επίσης υποχώρησε πέραν του αναμενόμενου στο 2,3%, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2021, έχουν καλλιεργήσει τη βεβαιότητα στην αγορά πως η μετάβαση σε νομισματική χαλάρωση είναι πλέον ορατή.

«Η συζήτηση στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ δεν θα έχουν να κάνουν πλέον με το αν, αλλά με το πότε και το πόσο θα μειώσουν τα επιτόκια» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της ING.

Ανάλογη στάση υιοθέτησε και ο Άντριου Κένιγκχαμ, της Capital Economics, επισημαίνοντας πως θεωρεί τα σημερινά στοιχεία ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ΕΚΤ. «Οι αξιωματούχοι (της ΕΚΤ) θα αισθανθούν μεγαλύτερη βεβαιότητα πως μπορούν να ξεκινήσουν την πτώση των επιτοκίων σύντομα… κάτι που εμείς θεωρούμε ως εξαιρετικά πιθανό τον Ιούνιο» υποστήριξε.

Βεβαίως, ο μετριοπαθής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε δηλώσεις του προ ημερών υποστήριξε πως το θέμα της μείωσης των επιτοκίων θα τεθεί επί τάπητος ήδη από τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος θα είναι από αυτούς που θα πιέσουν άμεσα για αλλαγή ρότας.

Παρόλ’ αυτά οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως είναι απίθανο πως οι μετριοπαθείς φωνές στο συμβούλιο θα μπορέσουν να πείσουν τα γεράκια να μεταβούν σε ένα καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης τόσο γρήγορα, πιο γρήγορα από τις έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ως τροχοπέδη, εξάλλου, εξακολουθεί να λειτουργεί ο ρυθμός αύξησης των μισθών, όπως έχουν επισημάνει το τελευταίο διάστημα πολλοί αξιωματούχοι της Τράπεζας, μεταξύ τους και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι εξελίξεις στους μισθούς παραμένουν κλειδί και όσο η οικονομία δεν επιβραδύνεται η ΕΚΤ θα κρατήσει στάση αναμονής και την ερχόμενη εβδομάδα περιμένοντας περισσότερα στοιχεία μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου» επεσήμανε η ING.

Όσον αφορά το ρυθμό πτώσης των επιτοκίων, με δεδομένο πως και η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποφύγει την απειλή της ύφεσης, οι οικονομολόγοι της ING ξεκαθάρισαν πως αναμένουν έναν πολύ αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης περίπου κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη

Βαλτιμόρη-Νιγηρία-Κίνα: Το τρίγωνο που επηρεάζει τις θαλάσσιες μεταφορές

Νέα «παράθυρα» για όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία

Σίντι Σέρμαν: Η κορυφαία εικαστικός που μεταμορφώνεται μπροστά στην κάμερά της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ