Η τραγωδία στη Βαλτιμόρη την περασμένη εβδομάδα όταν η γέφυρα Francis Scott Key, μια ζωτικής σημασίας διάβαση μήκους 1,6 μιλίων πάνω από τον ποταμό Patapsco, κατέρρευσε μετά από πρόσκρουση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 9.962 TEU “Dali” (2015/HHI) και προκάλεσε τον θάνατο 8 εργαζόμενων έχει συνέπειες στις θαλάσσιες μεταφορές.  Στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της ανατολικής ακτής, οι αξιωματούχοι εργάζονται για να καθαρίσουν τα συντρίμμια και να καθορίσουν την έκταση της ζημιάς.

Η Βαλτιμόρη είναι το 9ο μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ σε όγκο εμπορίου με περίπου ~50 εκατ. τόνους διεθνούς διμερούς εμπορίου πέρυσι, 3% του συνολικού εμπορίου των ΗΠΑ και 0,4% του παγκόσμιου όγκου.

Η Βαλτιμόρη εισάγει το 15% των συνολικών εισαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και εξάγει περισσότερους από 25,3 εκατομμύρια τόνους άνθρακα και περίπου 5 εκατομμύρια τόνους LNG που αποτελούν το 30% και το 5,6% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ αντίστοιχα.

«Συνειδητοποιώντας το μέγεθος και τη σημασία του λιμανιού της Βαλτιμόρης, η κατάρρευση θα επηρεάσει σίγουρα την τοπική οικονομία και θα προκαλέσει κάποιους λογιστικούς πονοκεφάλους, αλλά είναι απίθανο να πυροδοτήσει μια μεγάλη νέα κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ, καθώς τα ανταγωνιστικά λιμάνια της Ανατολικής Ακτής είναι έτοιμα να χειριστούν περισσότερα φορτία και τις ΗΠΑ Οι λιμενικές υποδομές είναι πιο ανθεκτικές μετά την εποχή της Covid 19» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Η Νιγηρία

Οι αναλυτές στη συνέχεια στρέφουν το βλέμμα από τις ΗΠΑ στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στη Νιγηρία. Εκεί, το διυλιστήριο πετρελαίου Dangote, μια κολοσσιαία επιχείρηση που κοστίζει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της κατασκευής του τον Ιούλιο του 2017, ξεκίνησε την παραγωγή του τον Ιανουάριο του 2024.

«Αυτό το τεράστιο διυλιστήριο μπορεί να υπερηφανεύεται για δυναμικότητα 650.000 βαρελιών ημερησίως, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο στην Αφρική όταν φτάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα μέχρι το τέλος του 2024.

Η Νιγηρία, παρόλο που είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, βασιζόταν ιστορικά στις εισαγωγές για σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε καύσιμα λόγω έλλειψης εγχώριας ικανότητας διύλισης» και προσθέτουν:

«Το διυλιστήριο Dangote θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην προσπάθεια της Νιγηρίας για ενεργειακή ανεξαρτησία. Έχει τη δυνατότητα να διακόψει την ετήσια διαδρομή εμπορίου βενζίνης από την Ευρώπη στην Αφρική, ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ασκώντας πρόσθετη πίεση στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που αντιμετωπίζουν ήδη απειλές κλεισίματος λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Το 2023, περίπου το ένα τρίτο των μέσων εξαγωγών βενζίνης της Ευρώπης (1,33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) κατευθύνθηκε στη Δυτική Αφρική, με τη Νιγηρία να είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης. Αυτή η πιθανή πτώση των εισαγωγών από τη Δυτική Αφρική συμπίπτει με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Αυτοί οι κανονισμοί θα αναγκάσουν τα διυλιστήρια είτε να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους, είτε να βρουν νέες αγορές για βενζίνη χαμηλότερης ποιότητας είτε να κλείσουν.

Η Κίνα

Παρά την άνοδο – έκπληξη στη βιομηχανική παραγωγή κατά τους πρώτους μήνες του 2024 και τη σταδιακή ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2023, οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και της κατανάλωσης της Κίνας παραμένουν επιφυλακτικές.

«Αυτή η επιφυλακτικότητα» επισημαίνουν οι αναλυτές «πηγάζει από τις περιορισμένες επιλογές κινήτρων της κυβέρνησης, οι οποίες περιορίζουν την ικανότητα του Πεκίνου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μια διαρκής ανάκαμψη της μεταποίησης θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του 2024.

Ωστόσο, η έλλειψη ισχυρών σημάτων πολιτικής από την κυβέρνηση έχει τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα γύρω από την κατασκευαστική δραστηριότητα της Κίνας. Αυτός ο τομέας, ένας κρίσιμος καταναλωτής χάλυβα, σιδήρου, αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, παραμένει βασικός χαρακτήρας μπαλαντέρ στις προοπτικές ζήτησης της Κίνας λόγω της ταλαιπωρημένης κατάστασης».

Όπως τονίζουν οι αναλυτές «οι ανανεωμένες ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στις αγορές εμπορευμάτων και στην αγορά ναύλων μέσω θαλάσσης».

Διαβάστε ακόμη

Νέα «παράθυρα» για όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ