Το ράλι της τιμής του χρυσού έχει αφήσει τον CEO της MetalsDaily.com, Ρος Νόρμαν, άναυδο. Γι αυτόν το λόγο, αν και δεν είναι σίγουρος προσπαθεί να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει τόσο απότομη αύξηση, παραθέτοντας ορισμένες από τις εκτιμήσεις του.

Θεσμικές αγορές

Οι θεσμικές αγορές είναι σχετικά απίθανο πως ευθύνονται για την αύξηση αυτή. Τα ETFs χρυσού έχουν καταγράψει καθαρές αναλήψεις (ή πωλήσεις), αν και υπήρξε μια μικρή αιχμή στις αγορές των ΗΠΑ η οποία συνδυάστηκε με ευρωπαϊκές πωλήσεις και στη συνέχεια εξασθένησε, όπως υποστηρίζει.

Κερδοσκοπία

Σύμφωνα με τον Νόρμαν, η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων είναι εξαιρετικά διαφανής με στοιχεία που αναφέρονται εβδομαδιαία από την CFTC. Αν και σίγουρα υπήρξε αύξηση της καθαρής θέσης αγοράς, δεν ήταν αρκετή για να εξηγήσει το ράλι στις τιμές του χρυσού. 

Ζήτηση

Οι ιστορικά υψηλές τιμές σε συνδυασμό με την ταχύτητα της κίνησης, προκάλεσαν σημαντική αποεπένδυση από τους παραδοσιακούς αγοραστές χρυσών νομισμάτων και ράβδων. Οι Γερμανοί έμποροι έχουν «πιαστεί στον ύπνο» με μεγάλα αποθέματα που δεν μπορούν να πουλήσουν.

Η συναίνεση των τυπικών «ταύρων» σε χρυσό είναι ότι το πολύτιμο μέταλλο ενδέχεται να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Κεντρικές τράπεζες

Με τη ζήτηση χρυσού να ξεπερνά τους 1000 τόνους αυτά τα τελευταία 2 χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο. Το κίνητρό τους για τις αγορές είναι σαφές όχι μόνο λόγω του ότι ο κόσμος βρίσκεται σε επισφαλή οικονομική και γεωπολιτική θέση, αλλά και λόγω της υπερβολικής χρήσης των κυρώσεων και της «εργαλειοποίησης» του δολαρίου.

Κίνα

Όπως τονίζει ο Νόρμαν, με διαθέσιμες αποταμιεύσεις περίπου 20 τρισεκατομμυρίων γουάν, ένα χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση και μη πραγματοποιημένες απώλειες στον τομέα των ακινήτων, ο χρυσός αποτελεί μία από τις λίγες σίγουρες και αξιόπιστες επενδύσεις στην Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, η κινεζική ζήτηση είναι αδιαφανής και οι ειδήσεις και οι αναφορές είναι συχνά ανεπίσημες.

Ινδία

Η ανταγωνιζόμενη την κινεζική ζήτηση σε μέγεθος Ινδία παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην κίνηση των τιμών του χρυσού. Οι Ινδοί έμποροι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ράλι του χρυσού και η ζήτηση έχει μειωθεί στην περιοχή, παρ’ όλο που έχουμε εισέλθει στην εθνική γαμήλια περίοδο.

Αλγόριθμοι

Ένα πολύ υποβαθμισμένο φαινόμενο είναι ο ρόλος των αλγοριθμικών συναλλαγών στην αγορά του χρυσού. Αν και πολύ σημαντικός στην αγορά συναλλάγματος, οι αλγόριθμοι είναι όλοι πολύ διαφορετικοί, αλλά πολλοί ακολουθούν απλά τη δυναμική της ευρύτερης αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια περίοδο ανοδικών τάσεων η επόμενη τιμή είναι πιθανό να είναι υψηλότερη και οι αλγόριθμοι προχωρούν σε αυτόματες αγορές. Το θέμα είναι ότι η αγορά συμπεριφέρεται άτυπα και αυτά τα μοντέλα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα θεμελιώδη μεγέθη της.

Ο Νόρμαν συμπληρώνει πως η τρέχουσα αύξηση της τιμής του χρυσού πολύ πιθανό να οφείλεται σε έναν συνδυασμό αγορών του τομέα με την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το αμερικανικό χρέος και τη διαχειρισιμότητά του.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εξαιρετικά «υψηλής ποιότητας» αγορά, δεδομένου ότι είναι σχετικά απίθανο να αντιστραφεί. Από την άλλη, αν ο κύριος λόγος είναι οι αλγοριθμικές αγορές, τότε οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν περαιτέρω μεταβλητότητα, αφού η δυναμική μπορεί να αλλάξει απότομα.

Διαβάστε ακόμη    

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)

Καθολική επέκταση των πληρωμών IRIS – Χαμηλώνουν οι προμήθειες και στα POS 

ΕΚΠΑ: Κατά 1,6 βαθμούς αυξήθηκε η θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την περίοδο 1971-1980 (πίνακες + διαγράμματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ