Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την πρόωρη μείωση των επιτοκίων έκρουσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν. Με τον τρόπο αυτό «προσγείωσε» τις προσδοκίες των αγορών για ταχεία μετάβαση σε καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης.

Σε σημερινή συνέντευξη του στην ιταλική «Corriere della Sera», ο συνήθως μετριοπαθής Φίλιπ Λέιν επεσήμανε ουσιαστικά ότι το συμβούλιο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό και να μην σπεύσει σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής, πριν βεβαιωθεί για τη σταθερή τροχιά του πληθωρισμού. Κι αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση, που οι πληθωριστικές πιέσεις αναζωπυρωθούν, θα πρέπει να επιστρέψει σε αυξήσεις των επιτοκίων προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.

«Η ιστορία των επεισοδίων υψηλού πληθωρισμού μας μαθαίνει πως, αν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθήσουν να μεταβούν υπερβολικά γρήγορα σε ομαλοποίηση (της νομισματικής πολιτικής), πριν το πρόβλημα καταπολεμηθεί πραγματικά, τότε μπορεί να έχουμε ένα νέο κύμα πληθωρισμού, που μπορεί να οδηγήσει τότε σε ένα νέο κύμα αύξησης των επιτοκίων. Αυτό θα ήταν ένα πολύ χειρότερο σενάριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ παραδέχτηκε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση του δομικού πληθωρισμού είναι ευπρόσδεκτη». Ωστόσο προειδοποίησε ότι «βλέπει» κάποιες ανοδικές τάσεις από τον πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών φέτος, ενώ υποστήριξε πως και τα επίπεδα των μισθών «τρέχουν» σε υψηλά επίπεδα, πιο υψηλά από ότι θα ήθελε ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα.

Επεσήμανε, άλλωστε, ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει δεσμευμένη στη στενή παρακολούθηση των στοιχείων, όπως προκύπτουν, εξηγώντας πως ολοκληρωμένη εικόνα από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου θα είναι ουσιαστικά διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό υποστήριξε ευθέως ότι η κρίσιμη συνεδρίαση για την ΕΚΤ θα είναι αυτή του Ιουνίου.

«Έως τη συνεδρίαση μας, τον Ιούνιο, θα έχουμε τα σημαντικά αυτά στοιχεία» υποστήριξε.

Θυμίζουμε πως και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της, την Πέμπτη, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων μόνο όταν είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%. Απέφυγε δε, να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το χρονοδιάγραμμα έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης.

Διαβάστε ακόμη 

«Ραβασάκια» της εφορίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων με πολλά Airbnb

St. George Lycabettus: Από συνοικιακή πολυκατοικία, στο μεγαλεπήβολο ξενοδοχείο του Λυκαβηττού – 50 χρόνια με άγνωστες ιστορίες (pics + vid)

Πλειστηριασμοί: Ποιο ακίνητο «φιλέτο» στο Σύνταγμα βγαίνει στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ