Μια «ομάδα» πλειστηριασμών που αναμένεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου. Και τούτο καθώς αφορά ακίνητο που βρίσκεται στην πιο…κεντρική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, δηλαδή στην πλατεία Συντάγματος.

Οι ιδιοκτησίες που θα βγουν στο σφυρί βρίσκονται στο, γνωστό σε όλους, κτίριο που δεσπόζει στη γωνία της Φιλελλήνων με την Όθωνος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για κτίριο που κατασκευάστηκε το 1880 και αρχικά αποτελείτο από υπόγειο, ισόγειο και δυο ορόφους. Το 1905, το κτίριο αγοράστηκε από την οικογένεια Γιάνναρου η οποία προέβη σε καθ ύψος προσθήκη 4 ακόμα ορόφων. Οι εργασίες προσθήκης διήρκεσαν από το 1917 έως το 1923, ενώ αμέσως μετά έγινε κατεδάφιση του τελευταίου ορόφου (εβδόμου) επειδή το ύψος του κτιρίου θεωρήθηκε υπερβολικό.

Η κύρια είσοδος του βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων και το κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1991, «δεσπόζει στην περιοχή και διαθέτει εξαιρετική αρχιτεκτονική και καλοδιατηρημένη όψη», όπως τονίζεται.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Οι τέσσερις πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου, με επισπεύδουσα τη Eurobank και στρέφονται κατά της “” που εδρεύει στην Κύπρο, ενώ ως τρίτη κυρία και ενοχικά ευθυνόμενη οφειλέτρια αναφέρεται η «Τέμπη Ακίνητα Α.Ε.».

Σύμφωνα με την σχετική περιγραφή, πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένο ακίνητο που αποτελείται από τρία όμορα καταστήματα και ένα χώρο υπογείου, τα οποία έχουν ενοποιηθεί λειτουργικά. Αναλυτικότερα οι πλειστηριασμοί αφορούν τις οριζόντιες ιδιοκτησίες :

1. Κατάστημα (Δ-2) του ισογείου, με επιφάνεια 40,87 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 18,10/1000 και πρόσωπο επί της οδού Φιλελλήνων, όπου και η είσοδος σε αυτό (1ο από δεξιά για τον βλέποντDomusae Limitedα το κτίριο από την οδό Φιλελλήνων). Πάνω από αυτό υπάρχει πατάρι 40τ.μ. μέχρι της προσόψεως του κτιρίου που ουσιαστικά είναι η είσοδος καθόδου στον υπόγειο χώρο (Β). Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό έχει οριστεί σε 361.000 ευρώ.

2. Κατάστημα (Δ1α1) του ισογείου, με επιφάνεια 18,70 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 5,40/1000. Το κατάστημα αυτό αποτελείται από ένα ενιαίο χώρο και είναι εσωτερικό με είσοδο από το διάδρομο της κεντρικής εισόδου του μεγάρου. Δεν διαθέτει πρόσωπο ούτε προς την οδό Φιλελλήνων, ούτε προς την οδό Οθωνος και είναι όμορο του καταστήματος (Δ1α-2). Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό έχει οριστεί σε 125.000 ευρώ.

3. Κατάστημα (Δ1α2) του ισογείου με επιφάνεια 79,15 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 30/1000. Το κατάστημα αυτό αποτελείται από μια αίθουσα, WC και πατάρι με επιφάνεια 55 τ.μ. Είναι όμορο του καταστήματος (Δ1α1) και του καταστήματος (Δ-2), όπως και του χώρου όπου η κλίμακα καθόδου στο υπόγειο (Β). Το κατάστημα έχει είσοδο από την οδό Φιλελλήνων. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό έχει οριστεί σε 649.000 ευρώ.

4. Υπόγειος χώρος (Β), με επιφάνεια 112,89 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 22,70/1000. Αποτελείται από τέσσερις μικρότερους χώρους με δύο WC και έχει δική του είσοδο από την οδό Φιλελλήνων. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό έχει οριστεί σε 150.000 ευρώ.

Έτσι η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 1.285.000 ευρώ, ενώ όπως σημειώνεται, το ενιαίο λειτουργικά ακίνητο κατά την ημέρα της αυτοψίας ήταν κενό – προς μίσθωση.

Η περιοχή

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται επί της διασταύρωσης της οδού Φιλελλήνων με την οδό Όθωνος, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος. Η θέση κρίνεται αυξημένης προβολής τόσο για γραφειακούς επαγγελματικούς χώρους στους ορόφους, όσο και για καταστήματα στα ισόγεια. Την τελευταία διετία παρατηρείται αύξηση των μισθωμάτων των καταστημάτων ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της οδού Μητροπόλεως και την κάλυψη του συνόλου των καταστημάτων σε αυτή στο ύψος της πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Σχετικά αυξημένο παρατηρείται το ενδιαφέρον και στη Φιλελλήνων στο τμήμα της που γειτνιάζει με την πλατεία, ωστόσο η Φιλελλήνων παραμένει σημαντικά μικρότερης προβολής – εμπορικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες οδούς πέριξ της Πλατείας.

Το ακίνητο στη Σωκράτους

Στις 14 Φεβρουαρίου και με τους ίδιους εμπλεκόμενους έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός που αφορά εμπορικό επί της οδού Σωκράτους 17

Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο 96,94 τ.μ., ισόγειο 96,94 τ.μ. όπου και η είσοδος, πατάρι 58,57 τ.μ., πρώτο όροφο 91,54 τ.μ. δεύτερο όροφο 75,04 τ.μ., τρίτο όροφο 65,61 τ.μ. και δώμα με την απόληξη του κλιμακοστασίου και του φρέατος του ανελκυστήρα.

Το ακίνητο ανεγέρθηκε περί το 1910 και ανακατασκευάστηκε με προσθήκη ορόφων το 2000. Αρχικά είχε λειτουργήσει ως κατάστημα τράπεζας και στη συνέχεια το ισόγειο ως εμπορικό κατάστημα και οι όροφοι και το υπόγειο ως αποθήκες. Σύμφωνα με πρόσφατη εξωτερική αυτοψία πρόκειται για επαγγελματικό κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης. Το ισόγειο είναι μισθωμένο και λειτουργεί ως κατάστημα με αξεσούαρ κινητών, ενώ στους ορόφους δεν φαίνεται να στεγάζεται κάποια εταιρεία.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 438.500 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Φουντώνει εκ νέου η μάχη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

ΥΠΕΘΟ: Ομοβροντία νομοσχεδίων αλλάζει τα πάντα στην οικονομία

Ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στην Hρώδου Αττικού δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο με κορυφαίο interior design

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ