Σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα αναμένεται να είναι η τιμή του χάλυβα τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει ο επικεφαλής κορυφαίας χαλυβουργίας της Ινδίας που μίλησε στο αμερικανικό CNBC.

Τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, η μέση τιμή του χάλυβα θερμής έλασης κυμαινόταν μεταξύ 400 και 450 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της  Tata Steel, T.V. Narendran.

Η μακροπρόθεσμη μέση τιμή τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του. Στην Κίνα οι τιμές ανήλθαν στα 750 δολάρια και στη ΝΑ Ασία στα 850 δολάρια την Παρασκευή.

Όπως υποστηρίζει οι τιμές θα κινηθούν σε αυτά τα επίπεδα και θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Narendran, η αγορά χάλυβα διέρχεται από μεγάλες αλλαγές, όπως τα αυξανόμενα κόστη και τον ρόλο της Κίνας στην εν λόγω αγορά.

«Τα τελευταία 10 χρόνια κυριαρχούσαν οι εξαγωγές από την Κίνα. Τώρα, υπάρχει πολύ περισσότερη σταθερότητα στο παγκόσμιο εμπόριο χάλυβα», είπε.

Η Κίνα έφτασε κάποια στιγμή να εξάγει περισσότερο χάλυβα από ό,τι παρήγαγε η Ινδία, σύμφωνα με τον Narendran. Οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας μειώθηκαν έκτοτε κατά το ήμισυ, σε περίπου 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως και θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, καθώς η χώρα επιδιώκει να πετύχει τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η ζήτηση χάλυβα δεν κατευθύνεται από την Κίνα, ανέφερε ο Narendran. Σημείωσε ότι η Διεθνής Ενωση Χάλυβα αναμένει αύξηση στην κατανάλωση χάλυβα φέτος από χώρες εκτός Κίνας.

Όπως λέει, ο δυτικός κόσμος επενδύει στις υποδομές και αυτό είναι κάτι θετικό για τη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ ψήφισε το νομοσχέδιο – μαμούθ για τις υποδομές ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη:

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη με lockdown και επεισοδιακές διαδηλώσεις

Μπαρτσελόνα: Αναζητούνται χορηγοί για να αποφύγει την οικονομική «ασφυξία» στη μετά Μέσι εποχή

GE-Emirates: Τι δείχνει η συμφωνία τους για «πράσινα» αεροπορικά καύσιμα