Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την έναρξη της νέας εβδομάδας, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές ελπίζουν πως η διεθνής πίεση προς το Τελ Αβίβ θα πείσει το Ισραήλ να αποφύγει μια κλιμακούμενη απάντηση προς το Ιράν που πιθανότατα θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη σύρραξη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε ελαφρά άνοδο κατά 0,13% στις 505 μονάδες και με τους επιμέρους δείκτες του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι βιομηχανικές εταιρείες, ενώ τις σημαντικότερες πιέσεις δέχτηκε ο ενεργειακός κλάδος με φόντο την αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% και τις 18.026 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,43% στις 8.045 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,38% φτάνοντας τις 7.965 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,56% και τις 33.954 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.687 μονάδες αυξημένος κατά 0,01%.

Με τις διαβουλεύσεις στο Τελ Αβίβ να συνεχίζονται, φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία ως προς το εύρος και το timing μια πιθανής απάντησης στο μπαράζ της επίθεσης με drones που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη.

Οι Ιρανοί, πάντως, σίγουρα δεν θέλουν την κρίση να κλιμακωθεί και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων την Ουάσιγκτον – δύο ημέρες πριν, σύμφωνα με ξένα μέσα – καθώς έκριναν πως δεν είχαν τα περιθώρια να αφήσουν αναπάντητη την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία τους στη Δαμασκό.

Σε κάθε περίπτωση ο διεθνής παράγοντας έχει εξαντλήσει τις πιέσεις του προς την ισραηλινή κυβέρνηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα και ήδη οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας έκαναν ανοιχτά δηλώσεις προτρέποντας σε ψυχραιμία.

Το κλίμα αυτό έφερε συγκρατημένη αντίδραση στις διεθνείς αγορές σήμερα, όπως και αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών σε ποσοστό άνω του 1%.

Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 1,09% στα 89,46 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI διολίσθησε σε ποσοστό 1,06% στα 84,75 δολάρια.

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως αν η κρίση εκτροχιαστεί, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα εκτιναχθούν γρήγορα πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, ίσως και ακόμη ψηλότερα.

Αντιστοίχως και ο χρυσός έχασε έδαφος σήμερα, έχοντας «πιάσει» νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, στα 2.431 δολάρια, λειτουργώντας ως ασφαλές καταφύγιο απέναντι στη νέα κρίση. Συγκεκριμένα με πτώση 0,35% βρέθηκε στα 2.365 δολάρια την ουγγιά, που μεταφράζεται σε άνοδο άνω του 14% από τις αρχές της χρονιάς.

Στις αγορές συναλλάγματος, ωστόσο, το αμερικανικό νόμισμα κράτησε αλλά και διεύρυνε περαιτέρω τα κέρδη των προηγούμενων ημερών – χάρη και στα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις – φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο σημείο του από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε έως και στο 106,13, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0638 με το ευρώ να χάνει περίπου 0,38%. Την ίδια ώρα το δολάριο «έπιασε» το υψηλότερο επίπεδο του από τον περασμένο Οκτώβριο έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς και το ανώτερο σημείο του από τον Ιούνιο του 1990 έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Διαβάστε ακόμη

Βloomberg: Πού θα φτάσει το πετρέλαιο: Τι «βλέπουν» οι αναλυτές μετά την επίθεση του Ιράν

Alpha Finance: Γιατί αυξάνει 25% τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες (γραφήματα)

Απεργία 17ης Απριλίου: Ποιοι εργαζόμενοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ