Απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικοί δείκτες, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μείωσαν την αισιοδοξία από το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι εξετάζει μείωση των δασμών στα εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα.

Οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ το 2018 όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Πεκίνο ανταπέδωσε με παρόμοια τιμωρητικά μέτρα, οδηγώντας και τις δύο πλευρές σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.

Την ώρα που οι τιμές καταναλωτή αυξάνονταν, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι εξέταζε τον τρόπο που αυτοί οι δασμοί συνέβαλαν στον πληθωρισμό.

Στα ταμπλό, οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν στο κόκκινο, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 2,17%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite με απώλειες 2,04%, ενώ ο Shenzhen Component έχανε νωρίτερα 0,35%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei με πτώση 0,94% ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 0,34%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιαπωνία αυξήθηκε τον Μάιο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, λόγω των εφοδιαστικών προβλημάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Στα εταιρικά νέα, η Toyota Motor ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 – 850.000 τον Ιούνιο, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών. Η μετοχή της ενισχύθηκε στις πρωινές συναλλαγές κατά 0,29%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi με απώλειες 1,57%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 με πτώση 0,28%, ενώ συνολικά ο MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,43%.

 

Διαβάστε ακόμη:

Υποχωρεί το πετρέλαιο – Συνεχίζονται οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου καρατόμησε τον επικεφαλής της Petrobras 40 ημέρες μετά τον διορισμό του

Μαρία Αγγελικούση: Στο επίκεντρο οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες των βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών