Ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio, ομολογεί ότι δεν έχει ιδέα ποια θα είναι η έκταση του κορωνοϊού, αλλά προς ώρας πιστεύει ότι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική είναι η διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, ομάδες περιουσιακών στοιχείων και νομίσματα ώστε να υπάρχει προστασία από το άγνωστο.

«Τρομερά, αδιανόητα πράγματα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε. Ό,τι δεν ξέρουμε είναι πολύ περισσότερο από αυτό που ξέρουμε », έγραψε σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές ο Dalio, μεταδίδει το CNBC. Οπως αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής , το hedge fund Bridgewater μελέτησε προηγούμενες πανδημίες για να κάνει μαι αντιπαραβολή με τον κορωναϊό.

Όπως αναφέρει δεν έχει γνώση για τις επιπτώσεις του ιού σε οικονομία και αγορές, ωστόσο η Bridgewater διαπίστωσε ότι προηγούμενες πανδημίες είχαν τεράστιο αντίκτυπο.

Στην περίπτωση του SARS, η αγορά του Χονγκ Κονγκ είχε επηρεαστεί, αυτό αντιστράφηκε όταν ο αριθμός των περιπτώσεων κορυφώθηκε και στη συνέχεια άρχισε να υποχωρεί.

«Ολο αυτό είναι λογικό και θα είναι ο τύπος της αντίδρασης της αγοράς που περιμένουμε να ο κορωνοϊός παραμείνει συγκεντρωμένος στην Κίνα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας και ότι ο αντίκτυπος θα αρχίσει να αντιστρέφεται όταν αρχίσουν να μειώνονται τα νέα κρούσματα του ιού.

Στην περίπτωση του H1N1, ή νόσου των χοίρων, που ξέσπασε το 2009 και το 2010, οι αγορές έδρασαν με έναν τρόπο αποφυγής του ρίσκου, ανταποκρινόμενες στην πτώση της ανάπτυξης και κατευθύνθηκαν προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Οι μετοχές υποχώρησαν ενώ ο χρυσός και τα ομόλογα ενισχύθηκαν. Επίσης, όμως, ο H1N1 συνέπεσε με το ξεκίνημα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η πιο θανατηφόρα πανδημία στη νεότερη ιστορία ήταν το 1918 με την ισπανική γρίπη που συνέπεσε με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πόλεμος συνέτεινε στη ραγδαία εξάπλωση της γρίπης που μόλυνε 500 εκατ. ανθρώπους και σκότωσε 50 εκατομμύρια. Η κορύφωση της γρίπης συνέπεσε με το τέλος του πολέμου.

«Οι επιπτώσεις του πολέμου και της πανδημίας είναι δύσκολο να αποτυπωθούν στους χάρτες της αγοράς και της οικονομίας, αλλά φαίνεται ότι οι θετικές εξελίξεις στον πόλεμο … επισκιάστηκαν από την πανδημία, σηματοδοτώντας το τέλος του ράλι των μετοχών», αναφέρει ο Dalio.

Η οικονομία των Η.Π.Α. φάνηκε να παρουσιάζει απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης. Μια μελέτη της Federal Reserve του Σαιντ Λούις εξέτασε τα πρωτοσέλιδα της εποχής και διαπίστωσε ότι οι αναφορές για μείωση κατά το ένα τρίτο στις ς επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και μείωση 50% στην παραγωγή άνθρακα.

«Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση της Κίνας είναι πιο αποφασιστική σε σχέση με την εποχή του SARS, γεγονός που επηρεάζει και τη στατιστική σύγκριση και την αντιμετώπιση του προβλήματος», αναφέρει ο Dalio.