Πόσο πρέπει να φοβούνται οι διεθνείς αγορές τον κορωνοϊό; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αναλυτές ανά τον κόσμο, καθώς η επιδημία του ιού στην Κίνα βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Μέχρι στιγμή, η πλειονότης των αναλυτών συγκλίνει στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στις αγορές, ούτε στην οικονομία και κάνουν παραλληλισμούς με την επιδημία του SARS  το 2003, η οποία πάλι είχε ξεκινήσει από την Κίνα.

Η επιδημία του SARS κράτησε οκτώ μήνες, αλλά οι συνέπειες στην οικονομία της Κίνας και κατ΄ επέκταση παγκοσμίως ήταν περιορισμένες. Το κινεζικό ΑΕΠ έκανε μια απότομη «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο που εκδηλώθηκε η ασθένεια και έπεσε στο 9,1% από 11,1% που ήταν προηγουμένως,, αλλά γρήγορα ανέκαμψε και επανήλθε στο 10%.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμπεριφορά της οικονομίας θα είναι παρόμοια και τώρα, αν και η εξέλιξη μιας επιδημίας είναι κατ’ εξοχήν απρόβλεπτη και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τις θα συμβεί εάν π.χ. ο ιός μεταλλαχθεί και αρχίσει να δρα με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο, προς το παρόν, η άμεση αντίδραση των κινεζικών αρχών με την επιβολή καραντίνας ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους επενδυτές ότι δεν θα συμβούν τα χειρότερα, κάτι που φάνηκε και στην πορεία των χρηματιστηρίων που ύστερα από μια βραχύβια απότομη κάμψη ανέκαμψαν.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ακόμα και εάν η επιδημία δεν μετατραπεί σε πανδημία και διατηρηθεί υπό έλεγχο, οι επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία θα είναι σημαντικές και αυτή τη φορά θα παρασύρουν και την παγκόσμια οικονομία.

Σήμερα η Κίνα αντιστοιχεί στο 16% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ το 2003 που εμφανίστηκε ο SARS ήταν μόνο 4%, επομένως ό,τι συμβεί τώρα θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Κι αυτό σε μια περίοδο που η κινεζική οικονομία έχει φρενάρει και αναπτύσσεται με ρυθμούς χαμηλότερους, καθώς το ΔΝΤ χωρίς να υπολογιστεί η επιδημία,  υπολόγιζε αύξηση 6,1% του ΑΕΠ το 2019, το χαμηλότερο ρυθμό από το 1990 και περαιτέρω επιβράδυνση 5,8% για φέτος.

Τη στιγμή ακριβώς που παγκοσμίως αναμένονταν καλύτερες ημέρες για την παγκόσμια οικονομία λόγω της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα, το ξέσπασμα της επιδημίας του Κορωνοϊού περιπλέκει την κατάσταση. 

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το κόστος για τις ασιατικές οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία, όπου τα ⅔ των τουριστών προέρχονται από την Κίνα.