(Τελευταία ενημέρωση 15.56) Υπό αυξημένη πίεση τελεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διαδοχικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά τη διαφαινόμενη κρίση στο κυβερνητικό επιτελείο και τις παραιτήσεις σε Μαξίμου – ΕΥΠ. Στο αρνητικό κλίμα έρχονται να προστεθούν και τα αμερικανικά μάκρο, τα οποίο προλειαίνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 1,77% και διαμορφώνεται στις 852,16 μονάδες, χάνοντας περίπου 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (867,51 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 19 μονάδες (από 851,66 έως 870,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, παρουσιάζει αισθητές απώλειες στο -3,08% και τις 538 μονάδες, επηρεαζόμενος δυσμενώς από τις πολιτικές εξελίξεις και κάνοντας μια «παύση» από το πολυήμερο ανοδικό ράλι. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, κατρακυλάει στο 5,6% και το 0,91 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank χάνει 4% και η μετοχή της Eurobank 2%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, περιορίζεται στο -2,2% και τα 3,1 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -3,99% και 0,8942 ευρώ 
  • Eurobank -1,99% και 0,936 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -2,26% και 3,109 ευρώ 
  • Πειραιώς -5,66% και 0,917 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,86% και 2.057 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, υποχωρώντας κατά 3% και «πέφτοντας» κάτω των 23 ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ ακολουθεί στο -2% και τα 13,4 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διαπραγματεύεται στο όριο των 6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Lamda, Sarantis και Aegean περιορίζονται κατά σχεδόν 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει την ανοδική πορεία, κερδίζοντας 1% και φθάνοντας στο 1,7 ευρώ. Αύξηση κατά 1% παρουσιάζει και η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο +0,8%

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,49% και 1.376 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ξεχωρίζει θετικά στο +3,5% και τα 4,1 ευρώ, με τη μετοχή της Cenergy να βρίσκεται στο -2,6% και τα 2,7 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώσε σχέση με την Πέμπτη. 

«Ψαλιδίζονται» τα κέρδη στην εβδομάδα

Η μίνι αναταραχή που διέρχεται το κυβερνητικό επιτελείο, μετά τις παραιτήσεις σε ΕΥΠ και Μαξίμου για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, φαίνεται ότι επιδρούν αρνητικά στη σημερινή ψυχολογία. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι πωλητές ανεβάζουν ρυθμούς και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη προς τα επίπεδα των 850 μονάδων.

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά μάκρο αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας «αντέχει» στις πιέσεις, δίνοντας το περιθώριο στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει απερίσκεπτη την προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, μέσω των αυξήσεων επιτοκίων. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση (21/9), δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για ακόμη μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων (της τάξης των 75 ή και των 100 μονάδων βάσης).  

Εξαιτίας των παραπάνω, η θετική εικόνα στην εβδομάδα (ως απόρροια του πρόσφατου σερί των 7X7 ανοδικών συνεδριάσεων) δείχνει να «χαλάει», με την ελληνική αγορά να «σβήνει» τα κέρδη του πενθημέρου και να περιορίζει στο 5,5% τα κέρδη των τελευταίων 30 ημερών. Αντίστοιχη είναι εικόνα και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετριάζει στο 4% τα κέρδη της εβδομάδας και στο 12% τα κέρδη του 30ήμερου.

Άλλωστε, ο κίνδυνος για παγκόσμια ύφεση, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, το τσουχτερό ενεργειακό κόστος και οι γεωπολιτικές προκλήσεις (πλέον και ο πολιτικός παράγοντας) παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί σε μερικές εβδομάδες.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη το εξασθενημένο επενδυτικό ενδιαφέρον του Αυγούστου, τα ανοδικά περιθώρια του Γενικού Δείκτη φαίνεται ότι εξαντλούνται σταδιακά, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή παράταση της πλαγιο-ανοδικής αντίδρασης για τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα αποφεύγονται οι αρνητικές εξελίξεις. Ο μήνας – ορόσημο, πάντως, φαίνεται ότι είναι ο Σεπτέμβριος, όταν αναμένεται να κριθούν πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα των αγορών και της οικονομίας. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 438 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται οριακά κατά 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,10%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,18%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κινούνται ανοδικά κατά 75 μονάδες, εν όψει των στοιχείων για την αγορά εργασίας. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 90 δολαρίων, μετά τη χθεσινή βουτιά ως απόρροια των ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,89% και τα 89,33 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,76% και τα 94,84 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1.808 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Οι γόνοι που μπαίνουν στην εστίαση, το Μεγανήσι που «πωλείται» ως Μύκονος, το ενδιαφέρον Μυστακίδη για ακίνητα και οι εξαιρέσεις του νέου Αναπτυξιακού

Euroxx: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story

Αυτός είναι ο «τσάρος» της οικονομικής αντεπίθεσης του Πούτιν