(Τελευταία ενημέρωση – 13:57)

Συνεδρίαση στασιμότητας είναι η σημερινή (26/2) στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος 5 μονάδων, με το πρώτο τρίωρο να έχει ολοκληρωθεί. Το πρόσημο αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την εγχώρια αγορά να μην έχει αποκτήσει ακόμα ξεκάθαρη κατεύθυνση. Σε «ρηχά νερά» ο τζίρος, που αποτελεί δείγμα επενδυτικής εσωστρέφειας και μείωσης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.

Το ήπιο σκηνικό στην εγχώρια αγορά έρχεται σε συνέχεια της ελεγχόμενης πτώσης που σημειώνεται στις ευρωαγορές, αλλά και προηγουμένως στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να συνεχίζει, ωστόσο, το ξέφρενο ράλι του και να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Άνοιγμα με απώλειες προοιωνίζουν τα futures της Wall Street.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε απόσταση «βολής» από τα πολυετή υψηλά, έχοντας μεν τις τραπεζικές πιέσεις, αλλά και το rotation στους πρωταγωνιστές που του επιτρέπει να διατηρεί τα κεκτημένα του. Η Πειραιώς ηγείται των τραπεζικών απωλειών, ενώ ως «ανάχωμα» λειτουργούν με τα κέρδη τους μετοχές με βαρύτητα, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Quest Holdings, αλλά και τίτλοι της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως η Entersoft, η Κρι Κρι (νέο ρεκόρ) και η Lavipharm.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,10% στις 1.411,87 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.411,43 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.416,43 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε περίπτωση πτωτικού κλεισίματος, η σημερινή θα είναι η τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών. Ακόμη κι έτσι, ο ΓΔ παραμένει κοντά στα υψηλά 13 περίπου ετών των 1.424 μονάδων.

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 0,71% στις 1.223,65 μονάδες, με την Πειραιώς να διολισθαίνει -1,73% στα 3,852 ευρώ, εν αναμονή του placement για το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ. Η Εθνική υποχωρεί κατά -0,83% στα 7,19 ευρώ, η Eurobank κατά -0,79% στο 1,8855 ευρώ, ενώ η Alpha Bank κερδίζει +0,26% στο 1,705 ευρώ.

Ο FTSE 25 καταγράφει απώλειες 0,13% στις 3.428,13 μονάδες και ο Mid Cap κινείται χαμηλότερα κατά 0,30% στις 2.390 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν με τα κέρδη τους ο ΟΠΑΠ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Quest Holdings και η ΕΥΔΑΠ, ενώ υποχωρούν σημαντικά η Motor Oil, η Aegean, η Jumbo και η Cenergy. Στο υπόλοιπο ταμπλό, «άλμα» καταγράφουν η Entersoft και η Κρι Κρι, ενώ από την άλλη πλευρά σημειώνουν ισχυρές απώλειες η Attica Bank, η Epsilon Net, η MIG, η Q&R, η Intralot και η Πλαστικά Θράκης.

Στα 29,17 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με την Τρ. Πειραιώς να κάνει τζίρο 5,07 εκατ. ευρώ και την Alpha Bank 3,03 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν μετοχές που υπεραποδίδουν, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,41 εκατ. ευρώ) και ο ΟΠΑΠ (2,18 εκατ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,43 δισ. ευρώ. Κέρδη σημειώνουν 48 μετοχές, απώλειες 54, ενώ 14 μετοχές παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Διαφοροποιήθηκε από το διεθνές ράλι, αλλά πάει για τέσσερις μήνες ανόδου

Σημάδια κόπωσης παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Λεωφόρος Αθηνών, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές αγοραστικό «πάρτι», με επίκεντρο την Nvidia και ευρύτερα τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Στη Wall Street, ο Dow Jones και ο S&P 500 διαδέχονται το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, με τον δεύτερο να «πιάνει» για πρώτη φορά τις 5.100 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Σε ρεκόρ όλων των εποχών βρέθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, όπως επίσης ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40. Ιστορικό υψηλό και για τον ιαπωνικό Nikkei, ξεπερνώντας τις 39.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το Χ.Α. παρέμεινε σε θετικό έδαφος για πέμπτη σερί εβδομάδα, μετρώντας μόλις ένα αρνητικό πενθήμερο εντός του 2024. Η νέα εβδομαδιαία άνοδος ήρθε παρά τις τρεις συναπτές πτώσεις που σημειώθηκαν. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,56%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,52% (όπως και ο τραπεζικός δείκτης), ενώ ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,27%. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά το Χ.Α. «άγγιξε» τις 1.430 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2011. Πολυετές υψηλό παραμένουν οι 1.424,35 μονάδες της περασμένης Τρίτης (20/2), ενώ αμέσως μετά εντοπίζουμε τις 1.429,12 μονάδες (2/5/2011) και τις 1.434,65 μονάδες (29/4/2011).

Με τέσσερις συνεδριάσεις (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής) να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος, ο ΓΔ σημειώνει άνοδο 3,35%, ο FTSE 25 και ο Mid Cap κερδίζουν πάνω από 3% και οι τράπεζες περισσότερο από 4%. Επομένως, οδεύουμε προς τον τέταρτο διαδοχικό μήνα ανόδου, μετά το +6,88% του Νοεμβρίου, το +1,41% του Δεκεμβρίου και το +5,74% του Ιανουαρίου. Τα κέρδη του Χρηματιστηρίου ξεπερνούν το 9% από την έναρξη του 2024, με την επίδοση των τραπεζών για το ίδιο διάστημα να ξεπερνά το 16%.

Πάνω από τα 29 ευρώ επέστρεψε η Coca Cola, σε υψηλό 9μήνου, με την χρηματιστηριακή αξία της μετοχής να υπερβαίνει τα 10,82 δισ. ευρώ, έχοντας την πρωτοκαθεδρία στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων. Πενθήμερο σερί διόρθωσης κατέγραψε η Cenergy Holdings, ενώ σε πτωτικό τέμπο κινήθηκε επίσης η μητρική, Viohalco, αλλά και η έτερη θυγατρική, ElvalHalcor. Την προηγούμενη εβδομάδα υπεραπέδωσε ο κλάδος της πληροφορικής (Profile, Epsilon Net, Entersoft, Space Hellas, κ.α.), ενώ την Παρασκευή ξεχώρισε η Lavipharm με ράλι 4,5%, αλλά και η Κρι Κρι που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό (10,55 ευρώ). Στοπ στην ξέφρενη πορεία των ρεκόρ 14 και πλέον ετών έβαλε η Intrakat, υποχωρώντας ελεγχόμενα.

Τα βλέμματα σε placement και αποτελέσματα

Στην τελική ευθεία έχει μπει το placement της Τρ. Πειραιώς, αναφορικά με την αποεπένδυση του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα. Τα δύο πιθανά σενάρια είναι η διάθεση ολόκληρου του ποσοστού του ΤΧΣ ή του 20+2% από το συνολικά 27%. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τεράστια ζήτηση και η υπερκάλυψη αναμένεται ότι θα είναι σημαντική. Στο διαδικαστικό «κομμάτι», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Λίγο νωρίτερα, το ΤΧΣ θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για το ποσοστό που θα διαθέσει τελικά στο επενδυτικό κοινό.

Παράλληλα, ξεκινούν με μεγαλύτερη ένταση οι ανακοινώσεις των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων για το 2023 και το δ’ τρίμηνο του έτους. Εντός της εβδομάδας, θα δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά τους, μεταξύ άλλων, η HELLENiQ ENERGY, η Entersoft, η Marfin Investment Group (MIG), η Premia Properties και η Ideal Holdings. Είχαν προηγηθεί η Mytilineos, η Τράπεζα Πειραιώς, η Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ και η Titan (flash note).

Την ερχόμενη Τετάρτη (28/2) θα αρχίσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Η ομολογιακή έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,55 φορές, οι προσφορές ανήλθαν σε 201,87 εκατ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο «κλείδωσε» στο 6%, δηλαδή στο κατώτερο εύρος της απόδοσης.

Επιπλέον, την Πέμπτη (29/2), στη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα διενεργηθεί το rebalancing σε συνέχεια των μεταβολών στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών του MSCI. Αλλαγές δεν υπήρξαν στον βασικό δείκτη, ωστόσο αποφασίστηκε η ένταξη της Intrakat και της Intralot στον Small Cap.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες συμφωνίες κλείστηκαν στην Ινδία και ποιες έρχονται (pics)

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για τις μπίζνες με τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε θάλασσες και τεχνητές λίμνες  

Κομβικής σημασίας το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠ και του λιμανιού Γκουανγκτζόου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ