Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν άνοδο στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας, συνεχίζοντας τη θετική τάση που σημειώθηκε στα τέλη της προηγούμενης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,94% στις 416,81 μονάδες με τον τομέα πρώτων υλών να κάνει άλμα 2,9% καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη ενώ όλοι οι μεγάλοι δείκτες είναι σε άνοδο. Αιτία η χαλάρωση των περιορισμών της COVID-19 που ενίσχυσε τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ο βρετανικός FTSE100 με άνοδο 0,66%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,27%, ο γαλλικός CAC40 με κέρδη 0,77%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,99%, o ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται κατά 0,57%.

Την Παρασκευή ο Stoxx600 έκλεισε με άνοδο 2,6%, καταγράφοντα;ς την καλύτερη μέρα του εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Παρά το θετικό κλείσιμο της εβδομάδας, οι προηγούμενες συνεδριάσεις χαρακτηρίστηκαν από έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα ρίσκα του υψηλού πληθωρισμού και τους φόβους για οικονομική ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ήδη κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που οδηγεί στα ύψη τιμές ενέργειας και τροφίμων, οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η προοπτική πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες έχει ανησυχήσει τις αγορές και έχει αυξήσει τους φόβους για ύφεση, για την οποία ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι «πιθανή».

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά futures σημείωσαν μικρή άνοδο μετά το σημαντικό ριμπάουντ της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι μετοχές της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο.

Σήμερα, οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερα από τη σύνοδο κορυφής των G7. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετέχει μαζί με τους ηγέτες των πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, στην τριήμερη σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Κυριακή στην οποία η Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας για ακρίβεια: Θα συνεχιστούν οι δυσκολίες το 2022

Mεταφορικό ισοδύναμο: Μέσα στον Ιούλιο ξεκινούν οι πληρωμές

Οικονόμου: Δυνατό τουριστικό «προϊόν» η Ελλάδα παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις