ΑΓΟΡΕΣ

Σε επαγρύπνηση η ΕΚΤ – Όλα τα σενάρια για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες παραμένουν στην... τσίτα, αρνούμενοι πεισματικά να ψελλίσουν τη φράση «μείωση επιτοκίων» - Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες για τη συνεδρίαση της 26/10

Μπορεί η ΕΚΤ να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά ο επίμονος πληθωρισμός και η ανάφλεξη των ενεργειακών τιμών κρατούν στην… τσίτα τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να ψελλίσουν τη φράση «μείωση επιτοκίων».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 4,3%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η απόσταση από τον στόχο του 2% παραμένει μεγάλη, όπως μαρτυρούν οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής.

Κι αυτό, εύλογα, μεταθέτει για αργότερα τις αποφάσεις για χαλάρωση (μειώσεις επιτοκίων).

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι τελευταίες παρεμβάσεις από τα επίσημα χείλη της ΕΚΤ, με τον Γκεντιμίνας Σίμκους από τη Λιθουανία να υπενθυμίζει ότι «το πληθωριστικό σοκ δεν έχει τελειώσει ακόμα», επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό, προκειμένου οι τιμές να επιστρέψουν στον στόχο του 2%.

Αυτήν την στιγμή, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 4,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με την ΕΚΤ να έχει προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις, σε μια άκρως επιθετική πορεία σύσφιγξης.

Οι 10 συνεχόμενες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ

«Οι τιμές παραμένουν άνω του 2%, δεν βρισκόμαστε στον στόχο και επομένως, πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά» τονίζει, από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ιστορικά υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η προσδοκώμενη χαλάρωση, η οποία αναμφίβολα θα επιτρέψει στην οικονομία να «αναπνεύσει», θα λάβει χώρα στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Ο Λέιν αναγνωρίζει ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% απαιτεί χρόνο. Άλλωστε, η ίδια η ΕΚΤ εκτιμά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το γ’ τρίμηνο του 2025.

H πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

«Περιμένουμε τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Η ενέργεια αποτελεί έναν πολύ ευμετάβλητο παράγοντα για τις τιμές. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις μεταβολές των ενεργειακών τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών» εξηγεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ακόμη πιο επιθετικός στις δηλώσεις του εμφανίζει ο κεντρικός τραπεζίτης από τη Φινλανδία, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη μία αύξηση επιτοκίων.

«Με βάση τις τρέχουσες αξιολογήσεις, θεωρούμε ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε επίπεδα, τα οποία συνεισφέρουν στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τους κλιμακούμενους κινδύνους γύρω από την πορεία των τιμών, δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια» επισημαίνει ο Τουόμας Βαλιμάκι.

«Καμία νέα καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» προσθέτει.

Βέβαια, οι δηλώσεις του Φινλανδού τραπεζίτη προσκρούουν στις αντίστοιχες του Ισπανού αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκουίντος, ο οποίος εκτιμά ότι τα τρέχοντα επιτόκια είναι ικανά να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. «Εκτιμούμε ότι αυτό το επίπεδο των επιτοκίων, εφόσον διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δηλώσεις των επιμέρους στελεχών της ΕΚΤ σχετίζονται άρρηκτα και με την ανθρωπο-γεωγραφία της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι των χωρών του Νότου τάσσονται σταθερά υπέρ μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης. Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι των χωρών του Βορρά εμφανίζονται υπέρ μιας πιο σφιχτής προσέγγισης, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 26 Οκτωβρίου, με όλες τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα, έπειτα από 10 διαδοχικές παρεμβάσεις, θα πατήσει «φρένο», διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Το αν πρόκειται για μια προσωρινή «παύση» ή για το κύκνειο άσμα των επιτοκιακών αυξήσεων, μένει να αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τι σκέφτεται ο (real) proedros Alexis για τον Stefanos, ο Ιβάν το λιμάνι του Βόλου και το Μακεδονία Παλλάς και δυο υψηλές επισκέψεις

Εκτίναξη εσόδων για την πληροφορική πριν… τρέξει το RRF – Ο «χάρτης» των κερδών

Αναζητούνται 2 δισ. από φοροφυγάδες για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παροχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""