search icon

Αγορές

Σε υψηλό 3,5 ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς – Ξεπέρασε το 2,80%

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,8205% νωρίτερα, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μια μονάδα βάσης στο 2,8353%, εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ξεπέρασε το 2,80% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018, λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να ωθήσουν τη Fed να στραφεί προς μια επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,8205% νωρίτερα, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μια μονάδα βάσης στο 2,8353%. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα από τις τιμές των ομολόγων και η μια μονάδα βάσης ισούται με 0,01%. Παράλληλα, όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των πιο μακροπρόθεσμων αυτό αποτελεί σημάδι επερχόμενης ύφεσης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας και οι προβλέψεις οικονομολόγων στον Dow Jones, κάνουν λόγο για ετήσια αύξηση 8,4% στις τιμές, που συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 1981. Κύρια αιτία η άνοδος των τιμών σε τρόφιμα, ενοίκια και ενέργεια.

Οι δείκτες τιμών παραγωγού και καταναλωτή αναμένεται να καθορίσουν και το πόσο επιθετική θα είναι η πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Οι αυξανόμενες τιμές, καθώς και μια πιο επιθετική στάση της Fed αυξάνουν τους φόβους των επενδυτών ότι επίκειται ύφεση, γεγονός που αντανακλάται και στην αντιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων.

Οι επενδυτές πωλούν ομόλογα μικρότερης λήξης προς όφελος των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων, καταδεικνύοντας έτσι τις ανησυχίες τους για την κατάσταση της οικονομίας στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρει ο Νάιτζελ Μπόλτον της BlackRock Fundamental Equities, η αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών αντανακλά τις ανησυχίες που υπάρχουν για λάθη πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπόλτον δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ύφεση..

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημοπρασία 10ετών τίτλων αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη:

«Όλυμπος Νάουσα»: Ντεμπούτο για τον νέο «θρύλο» 5 αστέρων της Θεσσαλονίκης – Επένδυση 20 εκατ. ευρώ (pics)

ΙΕΑ: Προτείνει χαμηλή ταχύτητα και τηλεργασία για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 ο πληθωρισμός Μαρτίου

Exit mobile version