Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για χρυσό στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού – World Gold Council (WGC).

Περισσότεροι από 148 μετρικοί τόνοι χρυσού αγοράστηκαν από τις εθνικές τράπεζες τους τελευταίους τρεις μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 22% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τιμή των 1.223 δολαρίων ανά ουγγιά, οι αγορές χρυσού από τις τράπεζες πρόσθεσαν κέρδος ύψους 5,82 δισ. δολαρίων για το πολύτιμο μέταλλο.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρωτοστάτησε, αγοράζοντας περισσότερους από 92 τόνους χρυσού. Αυτό αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αγορά της χώρας σε αρχεία που εκτείνονται από το 1993.

Το WGC, μια μη κερδοσκοπική ένωση των κορυφαίων παραγωγών χρυσού στον κόσμο, δήλωσε ότι άλλοι μεγάλοι αγοραστές χρυσού κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας (18,5 τόνοι), το Καζακστάν (13,4 τόνοι) και η Ινδία (13,7 τόνοι).

Στην Ευρώπη, οι εθνικές τράπεζες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αύξησαν επίσης τις αγορές χρυσού.

Παρά την αγορά από αρκετές κεντρικές τραπεζες, η τιμή του χρυσού υποχώρησε γύρω στο 4% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποχωρώντας κάτω από τα 1.200 δολ. ανά ουγγιά, για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. Η ράβδος σημείωσε άνοδο τον Οκτώβριο.

Το WGC δήλωσε ότι ενώ η ζήτηση από την κεντρική τράπεζα συμπληρώθηκε με περισσότερες αγορές φυσικών ράβδων και νομισμάτων, κοσμημάτων και παραγγελιών από εταιρείες τεχνολογίας, οι επενδυτές ήταν διστακτικοί.