search icon

Αγορές

Σε θετικό πρόσημο η απόδοση του γερμανικού 10ετούς για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι ευρύτερες κινήσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων βοηθούν στο να επιστρέψουν οι αποδόσεις πάνω από το μηδέν

Συνεχίζει να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού στη Γερμανία με την απόδοση του δεκαετούς τίτλου να περνά σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019, διάστημα που η απόδοση ήταν πάνω από το μηδέν, όταν η βοηθητική πολιτική της ΕΚΤ άρχισε να πιέζει προς τα κάτω τα επιτόκια.

Τα αρνητικά επιτόκια σήμαιναν ότι οι επενδυτές πλήρωναν ουσιαστικά τη γερμανική κυβέρνηση για να της δανείσουν χρήματα.

Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή επιστρέφει στην πορεία ομαλοποίησης, σε σχέση με την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι ευρύτερες κινήσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων βοηθούν στο να επιστρέψουν οι αποδόσεις πάνω από το μηδέν.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έσπασε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, αλλά δεσμεύτηκε να συνεχίσει το άνευ προηγουμένου επίπεδο στήριξης της οικονομίας και το 2022.

Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας σε καιρούς οικονομικών δυσκολιών συνήθως επικεντρώνεται στην αγορά ομολόγων. Αγοράζει κρατικά ομόλογα, μειώνοντας την απόδοσή τους, η οποία μετά μειώνει το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση και επίσης χαμηλώνει τα επιτόκια; για όλα τα είδη δανείων και στεγαστικής πίστης.

Η ανάκαμψη από την πανδημία έφερε την άνοδο των τιμών καταναλωτή και τώρα οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν τα προγράμματα στήριξης σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Ήδη η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη:

Τροπολογία υπ. Εργασίας: Τηλεργασία και ειδική άδεια για γονείς παιδιών με Covid

Πίεση στο υπουργείο Ναυτιλίας για πλήρη άρση του cabotage για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

Κορκίδης: «Αξιοποίηση θέσης, επενδυτικές δυνατότητες και εξέλιξη του Πειραιά ως πόλη-λιμάνι»

Exit mobile version