Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις αγορές μετοχών θυμίζει χωρίς καμιά υπερβολή κατάρρευση, ενώ αντιθέτως οι αγορές ομολόγων εκτινάχθηκαν (για να υποχωρήσουν εκ νέου). Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο παρέμενε σχετικά ανέπαφη από την τεράστια μεταβλητότητα που επηρέαζε τις υπόλοιπες συναλλαγές.

Αυτό τέλειωσε σήμερα, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε μια σειρά διαφορετικών νομισμάτων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρατηρείται στην ισοτιμία στερλίνας – δολαρίου.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας – που στην εποχή του κορωνοϊού φαντάζει πλέον μακρινό παρελθόν – η ισοτιμία διαπραγματευόταν πάνω από το 1,30, δηλαδή κοντά στην κορυφή του εύρους διακύμανσης των τελευταίων 20 μηνών. Από τότε, όμως, η ισοτιμία υποχώρησε κάτω από το 1,15, πρόκειται για μια κατάρρευση 600 μονάδων βάσης από την κορυφή ως τον πάτο μόνο σήμερα.

Η στερλίνα συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και σημειώνει νέες απώλειες σήμερα Πέμπτη, ενώ χθες σημείωσε μια τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων ετών.

Πάντως, η στερλίνα δεν είναι το μοναδικό νόμισμα που σημειώνει μεγάλες απώλειες. Ολα τα νομίσματα είναι υπό πίεση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στο οποίο σημειώνεται άνοδος της ζήτησης από το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το διεθνές sell off στην αγορά μετοχών και η συνακόλουθη πτώση στις τιμές ομολόγων και στις τιμές των εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο – έχει δημιουργήσει σημαντική ζήτηση για ρευστό. Και δεδομένου ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα αποτιμάται κυρίως και πρωτίστως σε δολάρια, δεν είναι παράξενο το γιατί το δολάριο ΗΠΑ έχει τόσο μεγάλη ζήτηση.

Είμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας ζήτησης για μετρητά και το δολάριο αναμφισβήτητα επωφελείται από αυτό.

Χθες, η ισοτιμία στερλίνας, δολαρίου υποχώρησε κατά 4% σε χαμηλό 35 ετών στο 1,1452.